onsdag 9 november 2011

Pråtpråtpråtein, kvarg it should be!


Ni harr kanske, som jag, märkt att försäljningen av proteinrika produkter som kvarg, kött och grynost skjutit i höjden, medan trenden bland sädesslag och dylika produkter rika på kolhydrater minskat drastiskt inom de senaste två åren. Det skrivs var och varannan dag i tidningarna om hur bagerier tvingas säga upp anställda och hittar på olika bröd, vars mättande, energigivande och fiberrika kolhydrater ersatts av frön och nötter. Priserna på dessa bröd får åtminstone mig som studerande och pihi att rulla ögon: priset på t.ex. en påse Karppinen är det dubbla jämfört med vanligt rostbröd.



Själv har jag inte smakat på varken Perheleipurits Karppinen eller Vaasans Minihiilari, både p.g.a. deras pris, men också av principskäl: jag tycker att bröd skall vara bröd och bestå av kolhydrater och inget annat.

Men nu tillbaks till inläggets egentliga ämne, nämligen mitt the ultimate kvarg-test! Jag åt kvarg redan innan denna hysteri kring low carb high fat började och fick försäljningen av kvarg att explodera, men inte lika mycket som jag i dagens läge gör. Kvarg äter jag för att jag tycker att det är gott, samt håller (åtminstone min) magen mätt länge. För 1½ år sedan då jag konsumerade åtminstone 500g kvarg dagligen märkte började jag dock reagera med magen och mina symptom varierade från magknip till mega gasbildningar (intresseklubben kallar, I know). På nätet har jag på flera forum läst att också andras magar reagerat på så stora mänger kvarg och protein, så det lönar sig att börja försiktigt och öka mängden litet åt gången!
I dagens läge äter jag max. 250g kvarg/dag, oftast till frukost och kvällsmål. Jag äter aldrig min kvarg naturell, utan piffar upp den med frukt, bär, nötter, frön eller flingor. För tillfället gillar jag mest kombona:
1. kvarg-Piltti/Bona-Branflakes-hackade nötter
och
2. kvarg-bär-Branflakes-hackade nötter-honung
Flingor tillsätter jag främst för att jag älskar dendär crunch-crunch-fiilisen man får då man tuggar i dem, men också för att öka mängden fibrer. Nötter och frön ger samma härliga tuggmotstånd, men innehåller också mjuka fetter, vilka jag strävat efter att öka i min kost.

Efter att aktivt ha konsumerat kvarg av olika slag i närmare 2 år tänkte jag passa på att dela med min av min kunskap och erfarenhet och betygsätta några av de vanligaste sorterna. Tyvärr hittade erbjöd inte Googles bildsökning fynd på dem alla, men åtminstone på några.




Xtra-kvarg (500g) /100g (S-gruppens butiker)
Energi: 60 kcal
Protein: 10g
Kolhydrat: 4,0g
Fett: 0,3g

+ ganska mjuk, enkel att äta som sådan med sked, neutral smak, billig, räcker bra för två
- stor burk som tar länge att äta upp (om man är ensam), omöjlig att äta som sådan

Milbona kvarg (500g)/100g (Lidl)
Energi: 68 kcal
Protein: 12,2g
Kolhydrat: 3,9
Fett: 0,2g

+ billig, stor burk som räcker bra för två
- besk smak, cement-liknande konsistens i vilken skeden hålls och stå upprätt

Rainbow kvarg (250g)/100g (S-gruppens butiker)
Energi: 70 kcal
Protein: 12g
Kolhydrat: 4,0g
Fett: 0,5g

+ neutral smak, smart form på förpackningen, billig
- konsistensen är för stel i min smak och kräver utspädning med saftsoppa eller mjölk

Valio Pehmeä (250g)/100g (alla större matbutiker)
Energi: 60 kcal
Protein: 10g
Kolhydrat; 4,3g
Fett: 0,3g

+ härligt mjuk konsistens, kan ätas som sådan, smaken mest neutral av alla dessa
- dyr i jämförelse med de billigaste märkenas

Ehrmann (250g)/100g (alla större matbutiker)
Energi: 57 kcal
Protein: 9,8g
Kolhydrat; 4,1g
Fett: 0,2g

+ mjuk konsistens, kan ätas som sådan, ganska neutral smak, välkänd = bästa smaken?
- näst-bäst enligt mig, smaken kunde vara ännu litet neutralare

Summa summarum: skillnaderna mellan de olika produkterna är innehållsmässigt mycket små, men enligt mina smaklökar lönar det sig att hellre köpa de litet dyrare burkarna, eftersom de smakar bättre. För att citera min kära Famo måste jag ändå konstatera att smaken är som baken, den kan delas i två delar; dessa är endast mina åsikter och någon annans smaklökar kan tycka helt olikt än mina.



Alla bilder är  lånade 
Posted by Picasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3