torsdag 16 juli 2015

Syökö kukaan enää normaalia ruokaa? Ruokapäiväkirjaa ja rautakuuria

Havahduin eilen (viimeksi - teen tätä meinaan aika usein!) pohtimaan nykyihmisten ruokailua ja ruokavalioita: syökö kukaan enää "normaalisti"? Onko enää edes käsitettä "normaali ruoka" olemassa? Ruokavalioita löytyy joka sormelle ja varpaalle ja yhtenäistä niissä on se, että kaikissa vältellään ja eliminoidaan vähintään yksi aine.

Saatuani tietää, että hemoglobiinini huitelee 109-hujakoilla havahduin miettimään omaa ruokapäiväkirjaani (jota en siis pidä muuten kuin päässäni): mihin ihmeeseen rautani katoaa? Saanko tarpeeksi rautaa ruokavaliostani, jotta sitä voisi edes varastoitua kroppaani? Hmm.. Let´s see, miltä ruokavalioni pääosin näyttää:

aamupala: jugurttia, mysliä/kauraihiutaleita, kasa marjoja ja runsaasti kahvia maidolla, pähkinöitä
(välipala: omena maapähkinävoilla)
lounas: rrrrrunsaasti kasviksia, kana/kala, n 0,5-1 dl perunaa tai ohrasuurimoita, vähintään 100g raejuustoa, loraus rypsi- tai oliiviöljyä, pala tai pari tummaa leipää ja oivariinia, juustoa
välipala: kahvi maidolla, n 150-250g rahkaa, omena, maapähkinävoi
illallinen/iltapala: kuin lounas, liha korvataan useimmiten raejuustolla

Hmm, mistä minä sitä rautaa ajattelin saada? Tummanvihreistä kasviksista, täysjyvästä ja pähkinöistä joo, mutta laskin huvikseni eräänä päivänä - joka oli poikkeuksellinen, koska söin kalkkunauunimakkaraa (eli LÄHES punaista lihaa) ruoaksi - Finelin avustuksella, että raudansaantini jäi alle suositusten. Reippaasti. Päivänä, jolloin söin punaista lihaa. HUPS. Muuta en voi todeta.

Läksin heti kirjastoon hakemaan idolini (sydänemoji) Patrik Borgin opasta urheilijan ruokavaliosta ja imaisin sitä n 100 sivua kerrallaan sisääni, pohdin ja sujahdin välillä Fineliin tutkimaan eri ruokien rauta-arvoja. Ei mikään ihme, että oloni on heikko, huippaa ja muistikin pätkii kun hemppani on noin matala, enkä sitä milläin tavoin ruokavaliollani tue - tai siis tuen. Sen laskusuuntaa.

Ruokailu ei nykypäivänä TODELLAKAAN ole helppoa, saati sitten rentoa, kuten sen kaikkien oppaiden mukaan pitäisi olla. On karppausta, maidotonta, paleota, gluteenitonta.. -ton, -ton, -ton - siinä ainoa yhtenäisyys kaikkien ruokavalioiden ja dieettin välillä. Helpoimmalla pääsisi kun ei söisi lainkaan, koska kun yhtä ruokavaliota noudatat, niin pyllistät jo toiselle ja teet kauheita syntejä. Allergiat ja yliherkkyydet ovat oma lukunsa, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että mitä enemmän jotain ruoka-ainetta välttelen, sitä herkemmäksi masuni sille sitten on. Hyvänä esimerkkinä pasta: mukamas-karppasin vuosia sitten, enkä syönyt viljoja näkkäriä lukuunottamatta lain, vaan vedin rahkaa hullun lailla. Mitä siitä seurasi? Ummetus, järkyttävät ilmavaivat ja herkistyminen etenkin pastalle ja riisille, joita en tänä(kään) päivänä voi syödä, kärsimättä runsaasta turvotuksesta ja ähkyolosta - jo pienemmästäkin annoksesta! Nykyään(kin) syön hiilareita viljojen muodossa keskivertoa vähemmän (tai noh, keski ja keski - kukaan tuskin enää syö hiilareita), mutta olen pikkuhiljaa lisännyt niitä ruokavaliooni ja todennut, ettei mitään kamalaa (ainakaan vielä) ole tapahtunut - täysin päinvastoin odotuksiani ja pelkojani. Minä kun pelkäsin tajutonta lihomista ja turpoamista. Hahhah! Puhtia löytyy huomattavasti enemmän, olen pirteämpi ja vatsakin kiittää.



Omaa ruokavaliotani muutin niin, että lisäsin nyt ihan tietoisesti punaista lihaa, syön vähintään kerran viikossa maksa(makkara)a enkä käytä maitotuotteita jokaisella aterialla, jottei maidon kalsium estäisi raudan imeytymistä. Koitan lisäksi nauttia jotain c-vitskupitoista raudan kanssa, välttää kahvia ainakin 30 min ruoan jälkeen, sekä otan rautalisää nestemäisessä muodossa 20 mg päivittäin. Saa nähdä mihin hemppa tuolla päätyy, mutta toivon mukaan nousisi edes 115 hujakoille! Mitään rakettitiedettä en omasta ruokavaliostani halua tehdä, vaan haluan pitää sen sopivan rentona ja mahdollistaa valinnat. Nautin ulkona syömisestä, koska silloin pääsee helpommin kokeilemaan uusia makuja (ja pääsee katettuun pöytään - parhautta laiskalle!), eikä aina syö niitä samoja ruokia. Mistä se muuten johtuu, että vaikka kaappi pullistelee keittokirjoja, tulee aina tehtyä samoja ruokia? Mitään superfoodeja en säännöllisesti tai kuuliaisesti ala syömään (vaikka monet vannovatkin niiden nimeen ja kokevat niiden parantaneen terveyttää tutuvasti), mutten myöskään poissulje niitä: kaikkea pitää ja voi kokeilla! Uusin ostokseni onkin raakasuklaa, josta olen tehnyt iltakaakaota ja kunhan rohkaistun, ajattelin kokeilla surauttaa siitä, banskusta ja esim avokadosta tai turkkijugusta jälkkäriä. Oma ruokavalioni on (niin) salliva (kuin pystyn), syön mitä mieli tekee, panostan raudansaantiin (mikä ei kohdallani toki tarkoita päivittäistä pihviä, koska en mikään lihamonsteri ole) ja monipuolinen. Kauhulla muistelen Porvoon aikojen raejuustoa ja kasviksia-illallista yhdistettynä hemmetin kovaan salitreeniin ja lupaan itselleni, etten koskaan enää palaa siihen. Salille paluu sen sijaan hotsittaisi.. Siitä lisää myöhemmin ;)

metsänpeikkolook, jossa bonuksena leikkauksen jälkeisten haavojen paljastus: nyt masukkia koristaa kolme pientä kauneuspilkkua
Kivaa torstaita! Mitä teillä tänään syödään?

6 kommentarer:

  1. Kalkkunauunimakkaraa! Mitä, mistä? p.s. kiva kun jatkoit bloggaamista. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Juu, löysin puolivahingossa S-marketista Kivikylän kalkkunamakkaraa (jo) syksyllä. Mies rakastaa uunimakkaraa ja päätin ilahduttaa ja tehdä sitä ruoaksi, mutta katsottuani puolivahingossa tavallisten uunimakkaroiden lihapitoisuuksia (tai -vähyyksiä: 10% lihaa oli kyseessä sitten kallis merkki- tai halpismakkara!!) päädyin tutkimaan makkarahyllylä tarkemmin. Tämä kalkkunamakkara on himpun verran joo kalliimpaa kuin uunimakkara, mutta sisältääkin 80% lihaa ja on huomattavasti kevyempää ja vähärasvaisempaa (ja silti tuhdimpaa!) kuin sisaruksensa. Eli kyllä, peukutan tämän puolesta ja suosittelen lämpimästi kokeilemaan :) Itse en grillimakkarasta välitä, mutta tätä syön minäkin muusin kera ;) Linkki tuotteeseen: http://www.makkara.info/aks3_tiedot.php?3596

      Radera
  2. Visst finns det många som inte följer nån diet...

    Pajuniemis luomu-lenkki är också god att laga ugnskorv av =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä men det känns som om majoriteten av mänskorna idag gör det! Ai luomulenkki? Ska kolla i korvhyllan nästa gång ;)

      Radera
  3. Tuosta hemoglobiinista: jos se noinkin matala on niin kannattaa tarkistuttaa rautavarastot, ferritiniini. Kovassakin raudanpuuteanemiassa hb voi vielä olla suht hyvällä tasolla, mutta varastot lähes nollissa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ferritiini tsekattiin myös ja varastot ovat tyhjänlaiset, mutta mitään kummempaa kuin raudanpuutetta (johtuen vajaasta ravitsemuksesta) ei nyt epäillä :)

      Radera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3