lördag 9 januari 2016

Voiko pakkasella juosta?

Sosiaalisessa mediassa törmää nyt päivittäin eri sivustojen ja henkilöiden, ammattilaisten ja kaduntallaajien kannanottoihin ja mielipiteisiin siitä, missä pakkasraja lenkkeilylle ja ulkoilulle kulkee. Kuuluessani erinäisiin juoksu- ja urheiluryhmiin Facebookissa törmään (uskoakseni) näihin keskusteluihin VIELÄ useammin kuin niihin kuulumattomat, mutta halusin silti tulla tänne blogin puolelle kertomaan oman mielipiteeni ja kokemukseni asiaan liittyen.

Talvella olen lenkkeillyt oikeastaan siitä lähtien kun aloin juosta lukioikäisenä, eikä ulkoilu (partiotaustani takia - uskoakseni) koskaan ole kiinni liian huonosta kelistä - asianmukaisista varusteista kylläkin! Kaikki, ketkä vähääkään ovat liikuntaa harrastaneet tietävät, miten suuri ero on jos lähtee salille tai muualla hikoilemaan puuvillaisessa tai teknisestä materiaalista valmistetusta paidassa. Tai miten paljon kevyempi askel on juostessa trikoissa tai muissa tiukemmissa housuissa verrattuna paksuihin, löysänmallisiin verkkareihin. Kengillä, sukilla, lapasilla, pipolla - kaikilla niillä on loppupelissä merkitystä. En toki tarkoita tai väitä, että jokaiseen lajiin olisi hankittava siihen suunnitellut varusteet - on sitä ennen teknisiä varusteitakin päästy huippusuorituksiin ihan Olympia-tasolle asti! Mutta väitän, että urheilu - oli se sitten fiilispohjaista hyvän olon hakua tai määrätietoista suorituksen tekoa - on mukavampaa, kun käyttää siihen suunniteltuja varusteita. Varusteiden määrä sitten taas vaihtelee kelin mukaan: lämpimämmällä kelillä pärjää vähemmillä varusteilla, kun taas kylmemmillä puetaan enemmän kerroksia päälle. Mitä tulee pakkaskeleillä ulkoliikuntaan, on kerrospukeutuminen kaiken A ja O: lähimmäksi ihoa valitaan kosteuttava siirtävä, ohut ja hengittävä mutta lämmin materiaali, siihen päälle microfleeceä tai muuta ohutta lämmittävää materiaalia ja sen päälle tuulelta ja/tai vedeltä suojaavaa kalvovaatetta. Etenkin (kovemmalla) pakkasella kannattaa kiinnittää huomiota raajojen suojaamiseen, koska ne kylmenevät normaalia herkemmin ja nopeammin kehon keskittäessä lämmityksensä suurempiin kehonosiin sekä sisuskaluihin. Samalla pipolla ei siis juosta -10 ja -20 asteen pakkasella!

Itse huomaan usein ylipukeutuvani ekoilla pakkaslenkeillä käydessäni ja hyvä nyrkkisääntö onkin, että lenkin alussa saa jopa hieman paleltaa; kyllä se lämpö siitä nimittäin kehon lämmetessä nopsaan nousee ja ainakin itselläni kuumuus hidastaa askelta ja tekee siitä tahmeata ja vastenmielisen ahdistavaa.

Mitä minulla siis on pakkasella juostessani ylläni?



Kun mittari näyttää -10 puen ylleni teknisen alusasun paidan, Haglöfsin goretex-takin (merkkien/mallien välillä iso ero! Esim Helly Hansenin Goretex-takki ylläni en kuuna päivänä voisi juosta, koska se ei hengitä riittävän hyvin vrt Haglöfsin) sekä talvijuoksutrikoot. Jalkaan vedän joko Salomonin polkujuoksukengät (hyvät nappulapohjat) tai kesäkengät, eli Asicsen Gel Nimbukset. Sukkina toimivat tavalliset kesäsukat. Käsiin vedän villalapaset ja päähän ohuen juoksupipon.

Lämpötilan tippuessa -20 ja sitä kylmempiin lukemiin, puen alusasuksi merinovillaisen paidan, sen päälle mikrofleecen ja sen päälle Haglöfsin ohuen takin. Alakroppaa lämmittää tekniset pitkät kalsarit, talvijuoksutrikoot sekä niiden päälle vielä shortsit (oma huomio: muodikkaat mikroshortsit lämmittävät yhtä paljon kuin trikoiden päälle vedetyt hotpantsit - eli eivät aja asiaansa pyllyn ja etureisien lämmittäjänä!) Nilkkojen suojaksi vedän villaiset säärystimet ja sukkina toimivat parhaiten pitkät, merinovillaiset sukat tai sitten tavalliset (pitkät) kompressiosukat. Päätä suojaa silkkinen kommandopipo sekä Haglöfsin windstopper fleecepipo ja käsiä "lämmittää" (palelen useimmiten silti - oli käsissä mitä vaan) nahkarukkaset.



Kävin uhkaamassa luonnonvoimia ja heitin n 4,5km mittaisen rauhallisen hölkkälenkin mittarin näyttäessä -26 astetta toissapäivänä. Mietin jo lähtöä tehdessäni, että aikamoista älykääpiön hommaa, mutta lähdin silti, enkä kadu päätöstäni. Mielestäni pakkasella(kin) voi hölkätä ja liikkua muutenkin, kunhan tunnistaa omat rajansa eikä lähde kokeilemaan rajojaan. Äärisuorituksiin ei missään nimessä saa edes YRITTÄÄ pyrkiä näillä pakkasilla, vaan lenkillä käydään hissunkissun pistämässä töppöstä toisensa eteen ja kuulostellaan kokoajan omaa oloa. Eilen kävin tämän vuoden kylmimmällä lenkillä ja totesin, ettei hengittää voinut kuin silkkipipon läpi - muuten keuhkoihin olisi sattunut liikaa. Jätin eilen hetken mielijohteesta shortsit pois ja voin sanoa, että oli ne päällä tai ei, niin pakkasella juostessani kärsin aina jäätyneistä etureisistä sekä pyllystä; vaikka kuinka pompin, teen polvennostoja ja pyllypotkuja, ovat kyseiset kehonosat suorastaan tunnottomat ja jalat tuntuvat yhtä siroilta ja helpoilta nostella, kuin satavuotiaat tukit. Eivät koviin gasellimaisilta siis ;) Olen tässä arponut mielessäni, voisikohan n.s. hiihtohousuissa (tälläiset tuulenpitävät ja vettähylkivät) juosta vai kävisivätkö ne liian paksuiksi ja sitä myöten kuumiksi ja ahdistaviksi? Onneksi tälläisiä lähipäivien kaltaisia paukkupakkasia ei meidän hoodeillamme kovin montaa vuoden aikana ole, joten pahimmassa tapauksessa täytyy vain tyytyä kävelyyn (joka tosin jäädyttää minut juoksua pahemmin - siinä kun lihakset eivät tuota yhtä paljon lämpöä kuin juostessa!) tai sisäjumppaan. Meilläpäin ei valitettavasti juoksumattoja ole saatavilla, mutta jos sellaisen tavoittaa, niin voihan treenit toki siirtää sisätiloihinkin! Itse vain olen niin juntti, että kaipaan raitista ilmaa päivittäin - oli sitten sade, paiste, kylmä tai kuuma.

Sellaisia ajatuksia minulla on talviurheilusta. Entäs sinulla?

edit: minulla on Mac:in päivityksen jälkeen ollut ongelmia löytää valokuvia koneelta, eli kuvia lisään jahka ne jostain uumenista löydän. Jos joku on Mac-guru, ottakaa yhteyttä!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3