fredag 9 september 2016

Aamupala - päiväni tärkein ateria

Kukaan tuskin on voinut välttyä siltä, että minä rakastan aamupalaa - etenkin aamupuuroa. Syön Strömsbergin myllyn (lähituotettuja siis) kaurahiutaleista keitettyä puuroa jokaikinen aamu ja vaihtelen höysteitä sitten siä mukaa, mitä pakkasesta löytyy. Kotona en voisi kuvitellakaan syöväni muuta kuin puuroa aamulla, koska koen sen maukkaimmaksi, helpoimmaksi, terveelllisimmäksi ja täyttävimmäksi vaihtoehdoksi (sitä se tuskin on, mutta näin nyt olen päättänyt ajatella :D), mutta hotellissa ja mökillä syön sitten muuta kuten tuoretta leipää, kasviksia, graavilohta ja juustoja sekä leikkeleitä - marjoja ja jugurttia unohtamatta! Noh, minun (olemattoman) reissaamiseni tuntien tiedätte siis, että syön puuroa lähes joka aamu - enkä vielä ole tylsistynyt.

Ajattelin listata tähän pari vinkkiä ja ohjetta, joita hyödyntämällä saattaa päästä samoihin puurosfääreihin kuin minä ;) Kerron myös pari vinkkiä siitä, mitä EI (minun) kannata puuron suhteen tehdä.

Juuri tälläisellä setillä aloitan jokaikisen aamuni: pehmeä valkuaiskaurapuuro marjoilla, Urtekramin kookoshiutaleilla ja isolla maapähkinävoisilmällä sekä iiiiisolla kahvikupillisella (tähän ehdottomasti parhaan maitovahdon saa Oatlyn iKaffe-kaurajuomalla - niiiiin hyvää!!)
Itse oikaisen ja keitän puuroni mikrossa, koska se on liedellä keittämistä nopeampaa enkä koe, että maku kärsii. 2 minuuttia täydellä teholla, sekoitus ja vielä ½-1 minuutti lisää. Mikrotuksen jälkeen kannattaa antaa puuron levätä hetki, jotta se sakeutuu vielä hieman (eikä sitten turpoa enää niin paljoa mahassa).

Kuva työpaikan aamukaffelta .Toiset aloittavat jokaisen aamunsa smoothiella, mutta itse en sellaisen voimin kovin pitkään jaksaisi porskuttaa ja minulla se toimii ennemminkin välipalana.
 Kannattaa käyttää luomuhiutaleita ja mielellään sellaisia, jotka saa suoraan myllyltä ja jotka on hiljattain "myllätty". Pikahiutaleet kannattaa jättää kaupan hyllyyn, koska ne eivät valmistu tavallisia YHTÄÄN nopeammin ja häviävät niille mennen tulleen niin makroissa, ulkonäössä kuin maussakin.

Puuro vaatii suolaa, jotta se olisi hyvää. Liisterimäinen suolaton puuro ei kelpaa edes tapettiliisteriksi. Eiei. Itse käytän vaaleanpunaista himalajan suolaa, koska se on mielestäni parhaimman makuista.

Jos puurostaan haluaa ekstra-pehmeätä, kannattaa se tehdä 50/50 maito-vesi-seokseen, jolloin energiatiheys myös nousee ja puurosta tulee täyttävämpää kiitos maidon proteiinin. Puuron voi toki myös tehdä pelkästään maitoon, mutta tuolloin se ainakin itselläni kiehuu AINA yli..

Kesällä söin paljon tuorepuuroja, jotka tein turkkilaiseen jugurttiin/veteen. Niiden kanssa ei ainakaan tarvitse pelätä, että kiehuisi yli ;)
Puuroon voi maidon lisäksi lisätä täyttävää proteiinia ajatellen lisätä:
- kananmunanvalkuainen (lähes kypsän puuron joukkoon, sekoitus ja hetkeksi mikroon)
- jugurttia/rahkaa mikrotuksen jälkeen "voisilmäksi" tai joukkoon sekoittaen, jolloin puuro hieman viilenee ja muuttuu pehmeän makuiseksi
- raejuustoa

Höysteenä käytän itse mieluiten marjoja, joita nakkaan suoraan pakkasesta puuron joukkoon. Puuro viilenee sopivaksi ja marjat sulavat samaan aikaan :) Toiset lisäävät myös hedelmiä puuroon, mutta oma vatsani ei tätä oikein tahdo kestää (olisiko syynä "liika" kuitupitoisuus tai hedelmien sisältämä sokeri kenties?). Puuroa maustaessa vain mielikuvitus on rajana ja omia makulemppareita ovat:

- päärynä/omena + kaneli
- puolukka + mansikka
- mansikka
- päärynä + musta viinimarja

Puuron itsensä joukkoon kannattaa myös kokeilla sekoittaa kanelia tai kardemummaa, jolloin maku muuttuu pullamaiseksi!

Puuron päälle lisään itse usein vielä kookoshiutaleita ja/tai kaakaonibsejä lisää "crunchia", energiaa ja vaihtelua tuomaan, sekä sitä yli kaiken rakastamaani luomu maapähkinävoita. Naam...!

Itse en vielä ole (uskaltanut) kokeilla n.s. porkkanapuuron tekoa (raastettua porkkanaa puuron sekaan) joka on kuulemma ihan porkkanakakkumaista kanelin kera, mutta ehkä vielä joskus :)

Välillä tekee myös mieli jättää kaikki hifistelyt sikseen ja lisätä puuron päälle lapsuudesta tuttu Oivariini-silmä ja syödä setti sellaisenaan. Ei hullumpaa sekään!

Millainen on sinun täydellinen puurosi?





3 kommentarer:

  1. Äppelgröt är det bästa jag vet. Vanlig havregrynsgröt med hälften vatten/hälften mjölk för extra mjukhet och sen ett rivet äpple blandat i. Man måste dock pressa vattnet ur det rivna äpplet ganska ordentligt för annars blir det lite vattnigt. Och sen massa kanel på det! Och nu när jag tänker efter så är ju vispgröt (som tyvärr är lite omständigt att göra) också fantastiskt gott och påminner mig om mina barndomssomrar hos mommo. Jag tror jag skall pröva morotsgröten snart. Det låter perfekt när man studerar och jämt är på jakt efter mycket billiga (men ändå hälsosamma) middagar. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ååh äppelgröt e så gott! Men min mage protesterar med 100% säkerhet om jag äter det å misstänker att det beror på att äpplet å gröten båda två innehåller massor med fibrer :/ Men vispgröt - det har jag ju glömt bort helt! Snacka om barndomsminnen: vispgröt med iskall mjölk på.. :P

      Radera
  2. Jonej, gröt ska kokas i kastrull (tacka vet jag induktionsspis så går det snabbare). Och håller med Fanny att med rivet äppel (fast jag brukar riva mitt ovanpå, inte blanda) är det super! Mannagröt med rivet äppel är också jättegott. Fast med två barn som inte äter gröt så bli det inte gröt varje morgon hos oss...

    SvaraRadera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3