söndag 18 januari 2015

Siemennäkkäri - uusi rakkauteni. Vapise jälkiuunileipä!

Ihastuin kertaheitolla siemennäkkäriin maistettuani äitini luona norjalaista Sigdal Bagerin siemennäkkäriä (lempparini on btw ruis-speltti, sekä kurpitsansiemen-speltti - suosittelen!), mutta kuultuani 220g painoisen pakkauksen hinnan (n 4 e, tosin nyt Stockalla kantistarjousessa 2,95e), kauhistuin ja päätin jättää pakkaukset oman onnensa nojaan kauppaan. Ironista minussa on se, että ruokakaupassa saatan vertailla hintoja ja senttejä ja rakastan laskeskella, mikä vaihtoehto esim. kilohinnaltaan tulee kannattavimmaksi ja juoksen tarjousten perässä (ellei minulla satu olemaan heikko hetki ja seuraan himojani..) - mutta vaate- tai kippokaupoilla vingutan surutta Visaa, enkä juuri jälkeenpäin mieti. Miestä tämä tapani ainakin välillä naurattaa, koska hän taasen nappaa kaupasta sen pakkauksen, joka on lähimpänä tai osuu ensimmäisenä käteen, muttei toisaalta vaatekaupoillakaan juuri emmi hinnan nähdessään; jos vaate sopii, se otetaan.

Noh, voitte sitten kuvitella kuinka onnelliseksi tämä tyttö tuli kun sattui kerran näkemään Sigdal Bagerin-näkkäripaketin -30%-tarra kyljessään! Saatoin ottaa pari tanssiaskelta AINOAN tarjouspakkauksen napatessnai ja kiikutin sen kassalle. Näitä näkkäreitä ei syödä kuin tavallista Vaasan pientä pyöreää, vaan hitaasti ja harkitusti nautiskellen, kiitos korkean hinnan, mutta myös jumalaisen maun.

In the making: kaikki ainesosat vaan sekaisin, pellille ja uuniin

Vaan eipä kestänyt kauaa, kun blogeihin alkoi ilmestyä ihmisten itsensä kehittelemiä siemennäkkäri-reseptejä ja hetken mietin jo, minne hemmettiin mielikuvitukseni on kadonnut: miksen ollut aiemmi tajunnut, että näitähän voisi tehdä itsekin? Keittiössä muistutan kovasti äitiäni olemalla innovatiivinen. Reseptejä tykkään selailla ja imen niistä inspiraatiota, mutta noudatan niitä hyvin harvoin kokonaisuudessaan, vaan laitan reseptiin aina jotain omaa twistiä. Eilen illalla sitten päätin tarttua tuumasta toimeen, nappasin TV-kokkien tapaan punkkulasin käteeni ja lähdin keittiötä kohti tekemään uutta aluevaltausta.

Suuntaa-antavana käytin The Good Morning-blogin ohjetta (sekä litaniaa muita ohjeita, joita löysin googlettamalla "siemennäkkäri"), mutta jatkoin omaani vielä luomu-kaurahiutaleilla, koska halusin varmistaa, että taikina varmasti kestää kasassa.



Ihan tarkkaa ohjetta en voi antaa, koska lisäilin ainesosia mututuntumalla (kuten aina), mutta tässä suuntaa-antavasti oma siemennäkkäri-reseptini:

Siemennäkkäri

2 dl kurpitsansiemen
1 dl auringonkukansiemen
kuorimattomia seesaminsiemeniä
pellavansiemeniä
1 reilu rkl psylliumia
ripaus suolaa
2 dl luomu kaurahiutaleita
kiehuvaa vettä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Paahda siemeniä, kunnes uunista leviää huumaava tuoksu ja pelasta siemenet, ennenkuin ne kärähtävät ja kaada kulhoon. Sekoita joukkoon loput kuivista aineista ja lisää kiehuvaa vettä pienissä erissä ja anna taikinan vetäytyä. Kaurahiutaleet turpoavat ja imevät siementen tapaan vettä, joten veden määrä riippuu pitkälti siitä kuinka pitkään annat taikinan turvota (suosittelen ainakin 15 min, koska muuten siemenet turpoavat vasta vatsassa..). Levitä sitten taikina ohueksi levyksi leivinpaperoidulle uunipellille ja paista uunin keskiosassa 20-30 min kunnes näkkärin pinta on kuivunut, ota uunista ja jaa pizzaleikurilla sopivan kokoisiksi paloiksi.

Resepti vaatii vielä hieman hienosäätöä, koska toivoin luovani kuivaa näkkäriä, mutta tästä versiosta tuli jännän kosteahko ja venyvä. Toisaalta tätä on huomattavasti helpompi pureskella ja suosittelen tätä lämpimästi kanssasisarilleni, joilla on herkät hampaat: tavallista näkkäriä kun ei aina hammasrautojen kanssa meinaa pystyä pureskelemaan, tätä voi vedellä surutta! ;)

Sil vous plait! Näkkäreitä söin kyllä kaksi Oivariinilla voideltuina ja kasvisten päälle lisäsin fetaa. Jälkkäriksi SAATOIN nautiskella puolen pussia minttutoffeeta.. :'D mättöpäivä mikä mättöpäivä
Pakollinen #kokkiselfie
Oletko jo maistanut siemennäkkäriä? Toki siemennäkkäri tulee normi-näkkäriä kalliimmaksi - teki sen itse tai osti valmiina, mutta itse tehtynä voi makua varioida oman maun (ja kaapin sisällön) mukaan, eikä hinta nyt päätäkään huimaa kaupan valmiiseen verrattuna.

Kivaa sunnuntain jatkoa :)

4 kommentarer:

  1. Oi siemennäkkärit on niin herkullisia! En oo itse koskaan saanut aikaiseksi valmistaa, mutta Ruohonjuuren valmisversiotkin ovat vieneet jo kielen mennessään. :p Tosin pellillinen menisi varmaan hetkessä ja siinähän sitten taas olisin vatsani kanssa. :')

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kaupan versiossa on se hyvä puoli, että se on niin kallista ettei koko pakettia kehtaa kerralla itseensä ahtaa ;) Ja hei suosittelen tekemään itse: on tasan yhtä nopeaa kuin rieskojenkin teko eikä siemeniä ole pakko paahtaa, mutta uskoisin maun olevan vielä herkullisempi kun sen tekee :P

      Radera
  2. Tosi nätti tuo viimenen kuva susta!!

    Pahoittelut kun olen täälläkin blogissa käynyt niin vähän viime aikoina mutta alan nyt päästä normaaliin elämään kiinni kun koulun sain pakettiin. Jää aikaa kaikelle muullekin :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitos :) Vaihteeksi laitoin pitkästä aikaa rajaukset silmiin ja yllätyin itsekin, miten "paljon" niin pieni juttu tekee ;)

      Radera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3