onsdag 22 januari 2014

Goals for 201.. The rest of my life

Uudenvuoden aatosta ja uuden vuoden lupauksien teosta on jo aikaa (krööhömm, eihän tänään ole kuin 22. pvä?), mutta mottoni parempi myöhään kuin ei koskaan pelastaa minut tässä kohtaa, kun aion paljastaa, mitä lupauksia menin tekemään.

Varsinaisia uudenvuodenlupauksia en ole juuri harrastanut elämäni aikana, koska tunnen itseni ja myönnän (kuten monen muunkin pitäisi tehdä) rehellisesti, etten niitä parin viikon jälkeen enää muista, enkä niitä näin ollen saavuta. Tänä vuonna aion tehdä poikkeuksen, koska tein lupauksen en vain vuodelle 2014, vaan loppuelämäkseni: aion pitää huolta itsestäni.


Viime vuosi oli minulle todella rankka, mutta opin itsestäni ja elämästä paljon ja kasvoin ihmisenä todella paljon. Elämä kolhi ja opin monta asiaa kantapään kautta ja kuljin niitä kaikkein kivikkoisimpia teitä, mutten ole katkera, koska opin samalla arvostamaan tiettyjä asioita ja arvoja, sekä nöyrryin ja tajusin, mitä elämältä haluan ja tarvitsen.

Mietin pitkään, josko viitsin näitä n.s. "lupauksia" lainkaan täällä (hiljentyneen) blogin puolella edes paljastaa, mutta viime päivien tapahtumat ja uutiset saivat minut toisiin aatoksiin: miksi en paljastaisi lupauksia ja asioita, joihin toivoisin monen muunkin pyrkivän tai asioita, jotka ainakin herättäisivät ajatuksia ihmisten päissä ja kenties inspiroisivat jotakin tekemään samoin - tai edes harkitsemaan sitä! Suunnittelu kun tunnetusti on jo puolet työnteosta, eikö? ;)

Lupaukseni liittyvät terveyteen, jonka olen jälleen siis viime päivinä tajunnut olevan katoava luonnonvara, jonka otamme itsestäänselvyytenä - kunnes sen menetämme. Moniko tunnistaa itsestään, kuinka pieneksi ja itkuiseksi sitä itsensä tuntee kun kaatuu, loukkaa jalkansa ja alkaa klenkkaamaan? Tai herää aamulla räkä poskella, nokka tukossa ja kaktus kurkussa? Kyllä karhunpoikaa itkettää kun se sairastaa, mutta terveenä se harvoin pysähtyy olemaan kiitollinen tästä, vaan porhaltaa iloisena eteenpäin vailla huolen häivää ja usein jopa toisista välittämättä, oman napansa ympärillä pyörien.


Uudenvuoden- ja loppuvuodenlupaukseni terveyden vaalimisesta ja ylläpitämisestä, sekä itsestäni huolehtimisesta tarkoittaa konkreettisemmin kohdallani seuraavaa:

- kun väsyttää, lepään ja kevennän treenejä. Liikuntaa ei tarvitse jättää väliin, mutta raskaan punttitreenin voi surutta siirtää seuraavaan päivään jos päivä on ollut rankka eikä energiatasot riitä. Kevyt hölkkä- tai kävelylenkki raikkaassa ilmassa sen sijaan voi tehdä terää ja piristää. Sohvan pohjalle minun on turha jäädä, koska ärsyynnyn vain entistä enemmän ja puran pahaa oloani ympärilläni hääriviin ihmisiin. Ja fakta on se, että väsyneenäkin voi aina mennä koittamaan punttitreeniä, koska epäloogista kyllä sitä usein piristyy kun vaan pääsee alkuun ja treeni saattaa kulkea odotettua paremmin! ;)


- Instan kautta minua seuranneet tietävätkin jo, että haaveissani ja tavoitteissani siintää pyöreämpi pyrstö ja tiukempi keskivartalo, sekä lihaksikkaampi vartalo. Ylipäätään tiukempi paketti ajatuksella strong is the new skinny pyörii mielessäni ja on pääni sisällä maalitaulu, jota kohti pyrin. Miksikään fitnessmimmiksi en aio enkä ala, mutta astetta tiukemmaksi aion ryhtyä. Aamen.


-  opettelen syömään pienempiä annoksia, mutta edelleen terveellisesti ja välillä herkutellen. Koska tavoitteeni vartalon tiukennuksesta ja lihaksien kasvattamisesta vaativat ruokavalion ja treenin hienosäätöä, tiedän sen olevan vaikeaa - olenhan treenannut ja syönyt liki samalla kaavalla ties kuinka pitkään! Satunnainen herkuttelu, hedelmät ja hiilarit kuuluvat elämääni ja tiedän niiden olevan sixpackin este (en tosin edes sellaisesta haaveile..), mutta uskon, että esim. niiden syömisen ajoittaminen oikeaan ajankohtaan voisi olla ratkaisu. Toinen ongelmani - järkyttävä annoskoko - pitäisi saada rajattua niin, että söisin vaikkapa sitten useammin tai sitten laadukkaammin. Onnekseni en juuri suklaata ja muita makeisia himoitse ja harrasta, joten niiden nauttiminen pienissä määrin 1-2 kertaa viikossa tuskin on este tiukemman paketin saavuttamiseksi.
- mitä treenaamiseen tulee, haluaisin pyrkiä enemmän suuntaan less is more ja tehdä salitreenini tehokkaammin isoilla painoilla, harvemmilla, mutta sitäkin monipuolisemmilla liikkeillä. MaVe, vanha kunnon kyykky sekä punnerrukset ovat täysin aliarvostettuja liikkeitä, jotka rasittavat monta lihasryhmää kerralla ja antavat tuloksia suht. nopeasti. Ulkoilu juoksun ja lenkkeilyn muodossa saavat jatkua entiseen malliin, toimien henkireikinä ja yleiskuntoa ylläpitävinä lajeina, vailla sen kummempia tavoitteita (en esim. tavoittele maratonia)

Miten aion saavuttaa tavoitteeni?

Salitreenejä olen jo pikkuhiljaa muuttanut niin, että teen 4 sarjaa 3 sijaan ja olen jättänyt turhat hienosäädöt pois ja panostan määrän sijasta laatuun. Punnerrukset, kyykyt, HIIT-treeneistä tutut Vuoristokiipeilijät ja pomput ovat tulleet osaksi harjoitteluani ja nautin niiden aiheuttamasta lihasjumista täysillä: kehitystä taitaa tapahtua! Lisäksi lapsenomainen pomppiminen tuntuu muutoin niin vakavassa aikuisten maailmassa kivalta vastakohdalta  - kokeilkaa vaikka! ;)


PT:n palkkaaminen on myös käynyt mielessä ja olen jopa ottanut yhteen potentiaaliseen, ihailemaani naiseen yhteyttä. To be continued siis..

Parin viikon kuluttua olen myös menossa kehonkoostumusmittaukseen, koska haluan selvittää missä kunnossa kroppani oikeasti on. Uskon nimittäin, että kuulun kastiin laiha läski: vaikka olen varreltani kapea tapaus ja rasvaprosenttini saattaa olla matala, toivoisin enempiä lihaksia ja vaikka sitten skrodempaa vartta: pääasia on, että mittasuhteet säilyisivät ja olo pysyisi hyvänä.

Teitkö sinä joitain uuden vuoden- tai loppuelämänlupauksia? Herättävätkö lupaukseni sinussa ajatuksia?


Det är visst redan en tid sedan nyårsafton och nyårslöftenas lovade era, men jag tänker trots allt presentera det löfte jag gjorde. Bättre sent än aldrig, right?
Mitt nyårslöfte gäller inte enbart år 2014, utan resten av livet: jag vill och tänker ta hand om mig själv.
Förra året - 2013 - var det tyngsta under mitt liv någonsin, men jag lärde mig mycket om bl.a. anspråkslöshet, att uppskatta små vardagliga saker och att hälsan inte skall eller får tas för givet. Jag växte som människa så det knakade.
De senaste dagarnas händelser och nyheter har åter påmint mig om varför hälsan inte får tas för givet och samtidigt göra mig medveten om hur ofta vi egentligen gör det. VEM känner inte igen sig: hur ynklig och liten känner man sig inte då man halkar och vrickar foten och tvingas halta? Eller då man vaknar på morgonen, kan knappt andas p.g.a. täppt näsa och har lyckats odla en kaktus i halsen? Exakt.
Vad innebär mitt nyårs/resten-av-livet-löfte mer konkret då?
- då jag känner mig trött, vilar jag. Har dagen varit tung kan jag skippa en tung gymträning (också om träningen kan löpa desto bättre om man känner sig förbannad - try it! ;)) och i stället ta en lugn jogging- eller promenadlänk. För mig lönar det sig inte att bli liggandes på soffan hur trött jag än är, eftersom jag då garanterat slänger spydigheter över mina nära och kära och blir ännu mer inåtvänd och bitter.
- en tightare, mer muskulös kropp. Någon Jutta Gustafsberg tänker och vill jag inte bli, men ideologin strong is the new skinny är min målsättning: en mer muskulös kropp med rundare former, ja tack!
- att äta mindre portioner, fortfarande hälsosamt och med godsaker då och då. Någon diet vägrar jag följa, men eftersom jag strävar till en tightare kropp behöver mitt ätande finslipas och det är jag redo att göra.
- Vad det gäller träning är min nya ideologi less is more: jag vill träna stora muskelgrupper med stora tyngder, men satsa på kvalitet - inte kvantitet (som jag hittills gjort..). Löpandet och promenaderna i friska luften får fortsätta - utan målsättningar - som mina feelgood-stunder och jag-stunder, då jag nollar huvudet och bara njuter.
 Hur har jag tänkt uppnå mina mål då?
Eftersom det i mitt fall främst är frågan om finslipning tror jag professionell hjälp kan vara lösningen. Jag har faktiskt redan kontaktat en tjej som jag ser upp till, så vi får se ;)
Om ett par veckor skall jag också kolla upp min kropps sammansättning, främst för att ha en utgångspunkt och samtidigt få vetskap om hur mycket (litet) muskler och fett min kropp innehåller.
Väcker dessa några tankar hos dig? Gjorde du några nyårslöften?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3