söndag 19 juli 2015

Mitt dröm-bröllop

"Gomorgon gulle! Jag drömde om att du friade till mig. Du hade köpt fel ring och så var den på tok för stor och försäljaren vägrade låta oss returnera eller byta ut den". Med dessa ord inledde jag morgonen här om dagen till min sambos förtjusning. Märk ironin: jag har mer eller mindre talat om ringar, förlovningar och bröllop sedan.. årsskiftet? Sambon har i flera etapper konstaterat att han innehar egenskapen att se ut som om han lyssnar fastän han inte gör det - speciellt då jag börjar svamla om mina bröllops-talk. Underligt, inte sant? Tillsvidare har inga ringar eller frierier skådats (annars än i mina drömmar..), men drömma och planera får man väl alltid? Jag tänkte skriva ned några tankar som jag har kring bröllop och att gifta sig, trots att det knappast är aktuellt på ett par år (om sambon får välja).

Varför gifta sig?
Jag vill gifta mig för att binda mig både juridiskt och officiellt vid min partner. Jag är litet av en traditionsälskare och tycker att "det hör till" att man gifter sig med en människa man älskar och vill dela sitt liv med. 

Vem friar?
Mannen. Traditionsälskaren inom mig tillåter inget annat.

Bröllopsfesten; vem, var?
Närmaste släkt och vänner. Kyrkovigsel och fest på en hyrd lokal i näromgivningen. Bröllopsfest på en herrgård, t.ex. på Kiala gård eller Pukkilan kartano vore en dream come true, men finansieringen och realist-tänkandet säger annat.

Färger & tema
Guld och vitt eller varför inte lila? Min syster gifte sig i början av hösten och de hade orange som tema, vilket var väldigt lyckat, så ingen färg kan väl uteslutas helt? Beror på vilken årstid man gifter sig. Själv tror jag att början av sommaren eller sensommaren kan vara ett bra allternativ för att ha bröllop ur praktisk synvinkel: det är varken för hett eller för kallt under nåndera ;)
Även temat styrs av årstiden. Trots att min sambo älskar sitt jobb och så jobbar vi ju inom samma bransch, vill jag inte ha något sjukvårdsrelaterat tema på bröllopet. Jobb är jobb, fritid är fritid.

Maten
Traditionell buffé med fräscha sallader och kallskuret (både kött och fisk) och tunt knäckebröd och skärgårdslimpa med smör till förrätt, varma grönsaker, kokt (!) potatis, varm fisk och kött i någon form till huvudrätt, samt kaka med dopp till efterrätt. Kakan är antingen en fräsch ostkaka, britakaka med jordgubb (eller en NY-cheesecake med bärsås.. yum!) eller en traditionell gräddkaka med hallon eller jordgubb. Helst skulle jag inte ha nån grädde i min bröllopstårta alls, eftersom jag inte gillar det. Försökte här om dagen föreslå att vi skulle skippa det här med traditionell kaka helt och hållet och satsa på våfflor eller glass i stället. Vem orkar äta kaka efter en tung middag anyway?
Till maten serveras både rött och vitt vin, öl, cider och till efterrätten kaffe, gräddlikör och cognac. Å skumpa - låt oss inte glömma skumpan! Aboslut portförbud för whiskey på mitt bröllop skall ni veta! Bål är jag inte riktigt övertygad om heller, men vem vet. Behovet av bål beror på vilken medelåldern på gästerna kommer att vara: ju yngre, desto större är behovet.

Ringen
Min dröm-förlovningsring är (åtminstone än så länge) en smal ring i gult guld med små, små diamanter, en s.k. halv-allians (diamanter "nedsänkta" i ringen). Vigselringen har en större diamant i mitten, samt en mindre diamant på vardera sidan om sig och är i gult guld även den. Bägge ringarna bör vara inhemska och skall definitivt inte ha några stora, pompösa diamanter på sig; de skulle bara fastna överallt för en praktisk människa som jag (som alltid går och petar på allt och har vantar på sig under en stor del av året)

Klänningen
Vit, simpel, begagnad. Bröllopsklänningar kan vara hiskeligt dyra och jag anser själv att jag mer än gärna kan tänka mig ha en klänning som någon annan burit på sitt bröllop. Att investera upp till 1000 euro på en klänning som jag bär under en dag - det är jag inte redo att göra. Hellre satsar jag på ringarna (dem har jag resten av livet) och fotograferingen!
Modellen är jag inte helt säker på än, men tror min klänning kommer att sakna axelband (wohoo säger jag bara då det blir aktuellt att försöka hitta en axelbandslös klänning som hålls uppe med mina små bröst..) och antingen A-linjeformad eller så aningen mermaid. Mermaid-klänningar är hemskt nätta, men då min midja inte är så smal i förhållande till resten av kroppen, kan det hända att denna modell inte smickrar mig bäst. Klännigen får inte vara allt för smal nedtill, eftersom det kan bli knepigt att röra sig i den. Ett långt släp eller bling bling vill jag inte heller ha - that's not for me!

Frisyr, make up & naglar

Tja, frisyren styrs ju av klänningen, men uppsatt i någon form. Make up och naglar kommer jag också att vilja ha ganska naturliga, men kommer definitivt att gå och fixa bägge två hos ett proffs på D-dagen. French manicure, ja, det kommer det att bli.

Blommor
Liljor, mina favoriter. I övrigt simpelt, enkelt, absolut inget pompöst. Enstaka blommor i små vaser längs borden blir bra.


Att leta efter inspiration på Pinterest - DET är något som jag rekommenderar varmt. Pinterest är ett enkelt sätt att kartlägga vad som tilltalar en och vad som inte gör det.


Min wedding-board hittar du här.

Har du planerat ditt bröllop redan, oberoende om du har en man i sikte eller inte? ;)

2 kommentarer:

  1. Jätte kul inlägg! ^^ är singel och har aldrig haft lust att gifta mig. Men hopsan! ! Nu kom jag på mig med att sitta och tänka på hurudant bröllop jag vill ha! :D -Jenni

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha, drömma får man väl alltid? ;)

      Radera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3