lördag 2 januari 2016

Joko ne palasivat - vatsavaivat?

Muistan miten vuosi pari sitten kärsin päivittäin turpoavasta vatsasta, juoksin arviolta 15 kertaa vessassa eikä mikään pysynyt sisälläni - söin mitä vain. Pääsin jopa endokrinologian poliklinikalle käymään ja kun siellä poissuljettiin keliakia ja todettiin "herkkä vatsa" ja määrättiin varmuudeksi kalsiumlisä, sain terveen paperit ja pääsin pois seurannasta. Pitkään olenkin jo voinut paremmin, vaikken ruokavaliotani ole juuri muuttanut - paitsi höllännyt. Tänään vatsani taas ilmoitteli itsestään, turposi kuin ilmapallo kahvikestien (pieni pulla, pala hedelmäkakkua ja omenapiirakan omena-osio - pohjan jätin syömättä. Ainiin ja nappasinhan suklaapusunkin! Kyytipojaksi 3 pientä kupillista maitokahvia - ei siis ihan älyttömät sokeriöverit kuitenkaan) jälkeen (itse asiassa ryhtyi tositoimiin jo aamupalan jälkeen) ja sai minut miettimään, mitä hittoa minun pitäisi ruokavaliossani ja elämässäni muuttaa, että saisin normaalisti toimivan vatsan.Vaivani?
Herkästi turpoava alavatsa, paineen tunne koko vatsalla niin, että jopa hengitys tuntuu hankalalta, n.s. "suora suoli" ja ajoittain ilmavaivat.

Mikä aiheuttaa/pahentaa oireitani? Löydökset so far
Chiasiemenet aamupuurossa yhdistettynä isoon mukilliseen kahvia, ylipäätään kaikki kuitupitoinen yhdistettynä n 2-3 kupilliseen (maito)kahvia, hotkiminen, raa-an kaalin syöminen, suuret määrät (valkoista) vehnäjauhoa ja/tai sokeria sekä hiilihapolliset juomat

Miltä päivittäinen ruokavalioni suurin piirtein näyttää?
Aamulla kaura- tai tattari-mannapuuroa valkuaisella tai 1 rkl chiasiemenillä, marjoilla päärynällä, pähkinöillä ja maitokahvilla. Lounaaksi runsaasti kypsiä ja/tai raakoja kasviksia, lihaa/kasvisproteiini ja kuitupitoinen leipä. Välipalaksi omena/päärynä, rahka ja maapähkinävoi/siemeniä ja taateli tai pari. Päivällinen samanlainen kuin lounas, mutta poikkeuksetta vailla lihaa, mutta sen tilalla raejuustoa tms. Iltapalaa en arkisin syö, koska päivällinen on niin myöhään. Aterioiden yhteydessä en IKINÄ juo kahvia (paitsi aamulla) enkä muutenkaan, koska haluan pureskella ruokani kunnollisesti enkä häiritä vatsalaukun ruoanpilkkomis-entsyymejä. Purkkaa tai ksylitolipastilleja syön joka aterian jälkeen ja vettä juon n 2 l päivässä. Maitoa juon arkisin ehkä lasillisen tai pari. Lisinä syön omega 3, Beroccaa, D-vitamiinia ja nyt biotiinia kuurina. Perinteisempiä sokeriherkkuja syön kohtuullisesti kipollisen jätskiä tai rivin suklaata kerran tai pari viikossa.


Liikuntaa harrastan säännöllisesti kävellen, juosten ja kotona vähän jumppaillen. Työni on vaihtelevasti joko istumista (onneksi kokopäiväisesti vain 1-2 x 8h/vko) tai edes takaisin kävelyä. Unta saan n 8h/yö.

En tällä hetkellä tiedä MIKÄ ruokavaliossani on suurin mörkö, mutta epäilen kahvia. Toisena tulee maitotuotteet, mutta niitä käytän toisaalta huomattavasti vähemmän kuin aiemmin, koska tiedän niiden häiritsevän raudan imeytymistä ja kärsiessäni matalasta hemoglobiinista, toimin näin.
Nykypäivänä kun porukoiden ruokavaliot ovat enemmän "-ton"-versioita, näyttää omani aika järkyttävältä :D mutta koska en kärsi allergioista, en näe tarvetta karsia mitään ruoka-ainetta 100% pois. Olo on jokseenkin orpo tällä hetkellä, koska vatsa on todella turvonnut ja kuriseva. Okei tällä hetkellä syypäitä ovat takuuvarmasti sokerit, joita söin kahvikesteillä, ja joihin suolistoni pääsee tutustumaan huomattavasti pienemmissä määrissä yleensä yhdistettyinä kahviin. Silti en älyä, miksi moni muu voi vedellä kakkubuffasta herkkuja kaksin käsin tai syödä herkkuja päivittäin kun minä en edes noinkaan kohtuullista määrää kestä. Ja alkoivathan turpoilut ja vessassa ravaamiset tänään jo ENNEN sokereita (eli heti aamupalalla)! Toisinaan taas voin vedellä ihan samanlaisen puurosetin aamiaiseksi kärsimättä lain.

Löytyykö siltä puolen ruutua osaamista tai kokemuksia tai jopa vinkkejä, mitä tälläiselle (t)urpoilulle voisi tehdä? Onko ruokavaliossani mielestäsi liikaa/liian vähän jotain?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3