fredag 12 september 2014

Onko sulla(kin) pömppis?

Vyön yli pullottava makkara. Vararengas. Talvivara. Pömppämahalla on monta nimeä ja kaikki tietävät, kuinka hengenvaarallinen se kaikkine sisäelimiä ympäröivän rasvansa kanssa on. Monelta sellainen kuitenkin tuntuu löytyvän. Löytyykö sinulta? Minulta löytyy ja se ahdistaa.

Syömishäiriötaustani vuoksi uskon ahdistuvani keskiverto-perttiä vatsan alueen pömpötyksestä herkemmin ja enemmän, mutten ole asiasta varma. Siksi käännynkin SINUN puoleesi ja esitän kysymyksen, johon toivon sinun (vaikka anonyymisti) vastaavan: onko sinulla pömppämaha?

Usein kuulee puhuttavan läskeistä laiheliineista, joilla tarkoitetaan niitä ihmisiä, joiden vartalo on kapea, mutta joilla rasva on varastoitunut sisäelinten ympärille ja tämähän on tunnetusti sitä vaarallista, viskeraalista rasvaa, jota tulisi välttää (jotteivat suonet tukkeennu ja riski sairastua esim. metaboliseen oireyhtymään kasva). Pelkään usein itse olevani juuri sellainen ja ainoa tapa, jolla sen saisi selvitettyä, on käydä kehonkoostumusmittauksessa. Toistaiseksi olen vain harkinnut asiaa, mutten ole sellaiseen uskaltanut mennä, koska pelkään saada kuulevani jotain mitä en halua - eli siis sen, että lihasmassani suhteessa rasvaan on pyöreä nolla - vaikkei sitä mitoistani (168 cm, 52 kg) uskoisi. Jätettyäni saleilun on kroppani muuttunut huomattavasti pyöreämuotoisemmaksi ja huomaan pömppisahdistukseni myötä, ettei päänuppini ole ehtinyt sopeutua ajatukseen painonnostosta yhtä nopeaan kuin ehkä olisi pitänyt. Tällä hetkellä painonihan siis ei ole noussut, mutta kropan koostumus on muuttunut naisen terveyttä ylläpitoa ajatellen paremmaksi; liian alhainen rasvaprosentti kun heikentää ja lopuksi saattaa jopa lopettaa elintärkeiden hormonien toiminnan. Omalla kohdallani turvotus mitä todennäköisimmin johtuu liian suurista ruoka-annoksista, mutta osittain uskon myös kärsiväni lievästä yliherkkyydestä tiettyjä ruoka-aineita kohtaan ja tätä asiaa tarkemmin tutkittuani olen kiinnostunut kovin m.m. Kaisa Jaakkolan hehkuttamasta BioSignature-mittauksesta, jossa selvitetään mitkä ruoka-aineet aiheuttavat yliherkkyydelle tyypillisiä oireita kuten turvotusta ja mittaustulosten perusteella luodaan ruokavalio, joka on sovitettu juuri omiin tarpeisiin sopivaksi. Lisää BioSignaturesta voi lukea täältä.

BioSignaturessa mitattavat pisteet

En usko mihinkään ihmedieetteihin enkä suostu eliminoimaan ruokavaliostani jotain, joka ei selkeästi vaaranna terveyttäni (esim. viljojen gluteiini keliakiassa), mutta Jaakkolan Hormonidieetti-kirjaa luettuani olen vakuuttunut siitä, että ihmiset todella on jaoteltu erilaisiin ryhmiin ja että tietyn tyyppiselle kropalle esim. hiilarit sopivat paremmin kuin toiselle ja että rasva jakautuu erilaisiin kehoihin eri tavalla ja että m.m. turvotusta ja sitä rasvan kerääntymistä voi säätää syömälle juuri omalle kropalle optimoidulla tavalla. Hahaa, musta tulisi hyvä mainostaja näköjään, mutta pitäisi ehkä uskaltautua vielä tuollaiseen mittaukseen menemäänkin ja selvittämään, mikä se oman kropan todellinen tämän hetkinen tilanne on. Itse uskon olevani sitä tyyppiä, jonka pitäisi syödä hiilareita harkiten ja joka ei kestä hurjempia määriä maitotuotteita. Olen nimittäin huomannut turvotukseni olevan pahimmillaan syötyäni esim. pastaa (tummaakin) tai riisiä tai AB-jugurttia - erityisesti kahviin yhdistettynä.

Että semmoista. Löytyykö sieltä rohkeita, jotka uskaltavat (anonyymisti) paljastaa, mikä teidän masunne tilanne on? :)

3 kommentarer:

 1. On pömppis, mutta mitäpä tuosta välittämään. Siinä kulkee mukana niinkuin kaikki muutkin ruumiinosat. Ite uskon, että jos on ruumiinrakenteeltaan hoikka/normaalipainoinen, on ihan sama minkä muotoinen massu on. Siellä on suolistoa sun muuta sisäelimiä, toisilla enemmän näkyvänä, toisilla vähemmän. Toisista ei koskaan tuu litteävatsaisia vaikka kuinka laihtuisivat. Päinvastoin, jos kaikkialta muualta lähtee tavaraa laihtumisen myötä, voi vatsa näyttää entistä pömpömmältä, kun ne suolet ei laiduttamalla pienene...

  Unohda ne kaikenmaailman analyysit, ja keskity vaan siihen miltä itsestä tuntuu.

  SvaraRadera
 2. Olen ollut läski lähes koko elämäni, paino on jojoillut ylös ja alas ja raskauden mukaan todella ylös.
  Ennen raskautta minulla oli pömppis, sellainen (silloin) aika häiritsevä. Ja raskauden jälkeen vatsani roikkuu ja tämä "pömppis" aiheuttaa jo ongelmia. Sitä ei saa piiloon millään, ei edes niillä vatsaa ja nahkaa kiristävillä alusvaatteilla. Ja jos niitä käyttää pitkään niin iho hautuu helposti ja tuo ongelmia.

  Jälkeenpäin mietin että olisi silloin pitänyt tyytyä siitä pienestä pömpöstä ennen raskautta. Kun nyt on pömppö joka roikkuu huomattavasti alempana ja tuottaa OIKEASTI ongelmia.

  Monen nuoren "pömppis" korostuu juuri huonon ryhdin vuoksi, kuukautisetkin saattaa vaikuttaa sekä hiilarit.

  SvaraRadera
 3. Siis väitätkö sä oikeesti olevas laihaläski? :D kyl huomaa että sulla on syömishäiriö vieläkin päällä kun sun tekstejä lukee. Ajatusmaailma juurikin sitä. Sit kun ei salille pääse nii luullaan et lihakset katop ja kaikki on läskiä. Ei se nyt ihan niin mene. Ja koska sä oot laihtunu runsaasti ja harrastanu tota ruokapelleilyä (ite kutsun sitä semmoseks :D oon ite sh taustainen) nii hyvin todennäköisesti sun turvotus johtuu siitä plus ruoka-aineyliherkkyyksistä. Nimimerkillä sh alkanu vuonna 2005-2006, turvotus alko ku aloin syödä ja parantua vuonna 2009, nyt vuonna 2014 jatkuva turvotus pois ja vain ajoittaisena riippuen mitä oon syöny. Ite tiedän jo turvotuksen aiheuttajat ja niitä on monta :D lisäksi laktoosi-intoleranssi (2009 alko). Tohon ei o mitää poppakonsteja. Elimistö palautuu rääkistä pikkuhiljaa.. Toivon tosiaan et saat vielä ajatusmaailmas kuntoon ja painoa lisää. Isommalla painolla ei pömppiskää oo niin iso ;) nimim. 171cm/62kg ja yhä näytän kukkakepiltä ja haluan massaa :D ja oon siis täysin jo parantunut.

  SvaraRadera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3