lördag 24 januari 2015

Feikki vai aito, kumpaa kannatat? Elämäni parhaat second hand-löydöt

Uskottelen niin itselleni kuin muillekin, että merkkiuskollisuuteni perityy isänäidiltäni, eli Famolta, ja selitän usein ostokseni sillä. Nykypäivänä kun media tursuaa toinen toistaan upeampia ostoksia ja joka toiselta tuntuu löytyvän it-tuote, jota mainostetaan ja hehkutetaan somessa jo kaupan pukukopista käsin, herää itsessäänkin fiilis tai jopa tarve hankkia samainen tuote. Somessa hehkutettua tuotetta alkaa himoita ja tarvita, vaikkei sen olemassaolosta alunperin edes tiennyt! Kuulostaako tutulta? Välillä täytyy itsekin pysähtyä miettimään, onko minulla a) todella varaa johonkin ostokseen ja b) tarvitsenko sitä todella ja perustuuko "tarpeeni" vain toisen hehkuttamaan onneen, jonka tuote luo ja tuo vai tuoko se todella minulle hyvän mielen pitkäksi aikaa.

Nuorempana ostin paljon merkkitavaroita ja mottoni oli "mitä näkyvämpi logo, sen parempi" ja ostin (alennuksista) leveä hymy kasvoillani vaatteita, joita en muutoin olisi kotiuttanut esim. väärän värin vuoksi mutta kun se logo.. Logo tuntui jotenkin olevan todiste muille siitä, että olen tyylitajuinen ja että minulta löytyy rahaa panostaa näin kalliisiin merkkituotteisiin. Huh, tuntuu hurjalta myöntää ja sanoa se ääneen, mutta totta se on: logo ja merkki olivat käyntikorttini "it-maailmaan". Tiedä sitten, vaikuttivatko hienot kissan kokoisilla logoilla varustetut vaatteeni muiden ihmisten hyväksynnän saavuttamiseen, mutta omatuntoani ne ainakin pönkittivät. Nuoren, itsestään epävarmalle nuorelle naiselle sen voin toisaalta suoda kunhan ostokset eivät vie häntä vararikkoon - onko sillä loppupeleissä niin välilä, jos edes osan itsetunnostaan perustaa krokotiilillä varustetulle paidalle? Tarkoitan, että jos ostokset siis sopivissa määrin saavat naisen itseluottamuksen kohoamaan,  en näe merkkiostoksissa mitään vikaa, mutta pitäisihän se itsensä hyväksyminen toki perustua johonkin muuhun, kuin ostoksiin ja krokotiileihin..

Jossain kohtaa muuttui ostoskäyttäytymiseni lähes päinvastaiseksi ja Poriin muuttaessani jopa nolostelin hienoja merkkivaatteitani. Siinä missä entisessä kotikaupungissani Helsingissä katukuva vilisi Tommy Hilfigeriä, Michael Korsia ja suomenruotsalaiseen tyyliin sopien Henri Lloydiä, Porissa pukeuduttiin toki monissa kohdissa ja katukulmissa siististi, muttei niin "logonäkyvästi" kuin mihin oli tottunut. Tässä kohtaa särähtää korvaani ja osuu silmääni toinen yksityiskohta: miten suomenruotalaisuus näkyy pukeutumisessa. Ennen vanhaa (mun käydessäni yläastetta/lukiota) suomenruotsalaisen tunnisti ulkonäöllisesti monen sadan metrin päästä Burberry-huivissaan, seiloritakissaan ja Louis Vuittonin laukku olallaan. Nykypäivänä niin suomen- kuin ruotsinkielisetkin pukeutuvat täysin samoihin kuteisiin, eikä raja näiden kahden kansakunnan pukeutumisen välillä ole enää olemassa. Itse erotuin kuitenkin (mielestäni) niin selvästi porilaisista kaduilla käyskennellessäni, että päätin tieten tahtoen "downshiftata" hieman ja piilottaa näkyvimmät logotuotteeni vaatehuoneeseen ja panostaa enemmän henkkamaukan ja Cubuksen vaatteisiin.

Nykypäivänä pukeudun (omasta mielestäni) aika perustallaajamaisesti - tyypillisellä finlandssvenskillä viballa varustettuna ;) Juteltiin aiheesta tässä eilen miehen kanssa ja totesin, että taidan mäkin aika finlandssvenskisti pukeutua seiloritakkeineni, huiveineni ("älä vaan kerro tätä esimiehillesi jos niitä kerta suomenruotsalaisuus huvittaa"). Ulkopuolisen silmin uskon näyttäväni ainakin jonkun silmissä merkkipelleltä merkkiuskolliselta ja joku saattaa miettiäkin, käytänkö koko palkkani aina kalliisiin merkkituotteisiin ja joku saattaa ihmetellä, miten sairaanhoitajan palkalla ylipäätään voi kustantaa moisia juttuja. N-Y-T päästäänkin aiheeseen; ajattelin nimittäin paljastaa ja esitellä teille parhaita kirppis-/second hand-/tarjouslöytöjäni.Canada Goose Expedition-parka

Löysin käyttämättömän aidon mustan parkan tori.fi:stä huomattavasti halvempaan hintaan, kuin mitä niitä kaupoissa myydään. Myyjä kertoi myyvänsä pois kaikki merkkituotteensa, jotta voisi rahoittaa joogaopintonsa ja oli todella suloinen ja mielissään kun takki pääsi hyvään kotiin ;) Hinta uutena: n 850e, minä maksoin: noh, koska riski on, että äiti lukee tätä en paljasta mutta halvempi kuin uusi se oli ;)

Haglöfs vaelluskengät

Nämäkin pari kertaa käytetyt, eli täysin uudenveroiset kenkulit löysin koiralenkkejä turvaamaan tori.fi:stä. Hinta uutena: n 200e, minä maksoin postikuluineen muistaakseni 80e. Kengät olivat minulle saapuessaan käytännössä uudet - edes kengännaruista ei löydy käytönjälkiä!
MiuMiu Bow bag

Musta ihana arkilaukkuni on toinen aitoa nahkaa ostamani laukku (Michael Korsin satchel oli ensimmäinen - sekin on btw alesta!) eikä tekonahkaisiin versioihin ole enää paluuta. Laukkuni on itse asiassa blogikirppikseltä ja oli jo minulle tullessaan käytetyn oloinen/veroinen, mutta se ei minua  haitannut - ei silloin eikä nyt. Jo hieman käytettynä laukku on sopivan pehmeä, eikä se näytä niin viralliselta ja jäykältä ja sopii näin ollen paremmin arkiseen tyyliini :) Hinta uutena n 1200e, tähänkään en nyt ihan tarkkaa hintaa kerro, mutta huomattavasti halvempi tämä oli ;)

Tässä oli nyt kolme parasta löytöäni ja myönnettäkööt, että juuri kuluneella viikolla tein TAAS törrrrkeän hyvän löydön, jonka esittelen myöhemmin. Nyt ajattelin ihan tieten tahtoen hetkeksi pistää kukkaronnyörit suppuun ja pidättäytyä ostoksista. Vararikkoon en ole menossa, nou hätä, mutta välillä tekee hyvää vain unelmoida, eikä aina vain painaa "osta"-nappia ja saada kaikkea. Joskus on kiva vain unelmoida :)

Mistä tuotteesta sinä unelmoit? Oletko tehnyt hyviä löytöjä?


2 kommentarer:

 1. Huom, osa suomenruotsalaisten LV laukuista ovat piraatteja, vain harvalla on oikeasti varaa oikeaan LV laukkuun. Etenkin jos kantajana joku joka on alle 18 vuotias. (Pahoittelen jos loukkasin)

  Luulen että ihmiset huomioivat yhä enemmän vaatteen alkuperää kun merkkiä. En itse koskaan ostaisi kaunista turkkia, en edes vaikka sen saisi halvalla kirppiksessä.
  Osa merkkivaatteista valmistetaan ihan järkyttävillä tavoilla, ihmisiä kohdellaan kaltoin, lapsityövoimaa eikä tehtaissa panosteta työturvallisuuteen.

  Sanotaan että Canada Goosen takkeihin tuleva karvareunus metsästetään jalkaraudalla. Kojootille tämä tuottaa hirveästi tuskaa, osa heistä ovat jo aloittaneet jalkansa irtinakertamisen kun heidät löydetään.

  Aikoinaan muodissa olleet kivipestyt housut olivat monelle trenditietoiselle must tuote. Kuinka moni lapsi/aikuinen kärsii hengitysteiden ongelmista.

  Osa "halpis" merkkeistä myyvät vaatteensa 20 eurolla. Itse tehdas saa siitä murto-osan. Sama paita voi materiaaleineen maksaa 4 euroa josta itse työntekijöille jäävä osuus on 0.04e.

  Suosittelen suomessa tuotettuja ja tehtyjä merkkejä tai sitä että edes hetken pysähtyisi ja miettisi vaatteen taustaa.

  Pahoittelen jos loukkasin, minulle merkit ovat pinnallisten ihmisten tapa näyttää olevansa parempia kun muut. Ostan ekologisia ja suomalaisia merkkejä. Ja jos ostan ketjuliikkeistä niin katson että vaatteet menevät edes kiertoon tai bussilla viroon/ukrainaan/tai muualle :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ehhei et loukannut lain vaan esitit hyviä pointteja ja kiitos niistä :) Itse pyrin nykyään ostamaan kestävää ja laadukasta ja välttämään halpisketjujen rytkyjä, jotka kestävät hyvännäköisinä tasan päivän verran (tai ennen ekaa pesua), eikä niissä ole minkäännäköistä jälleenmyyntihintaa. Kuulin oman Expeditionini hankittuani, että hupun karva olisi hankittu kyseenalaisin tavoin. Tämä jos jokin harmittaa, koska takkeja katsellessani eli kokoajan luulossa, että karva/turkis tosiaan on hankittu kestävällä tavalla - ketään rääkkäämättä. Noh, takki on jo hankittu..
   Suomalaista designiä ihailen kovin, mutta harmittaa, ettei sitä kovinkaan paljoa valmisteta Suomessa, koska se ei olisi kustannutehokasta. Mm. Samuji, Katri Niskanen ja Minna Parikka ovat suosikkejani ja joka pävä vielä hankin jotain heidän tuotannoistaan. Huomaan kommenttisi luettuani, että postaus jäi puolitiehen ja aionkin jatkaa sitä ja availla kulutustapojani :)

   Radera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3