måndag 23 maj 2016

Lepo, rauhoittuminen ja palautuminen, sekä viikonlopun menot ja kenkähaaveet

Heipparallaa kaikki!

Hitsivie miten upeat kelit hellivät meitä viikonloppuna! Perjantaina kävimme tosiaan saaressa rentoutumassa ja lauantai meni minun osaltani hieman ohi, koska elin aivan kuin sumussa koko päivän. Ilma oli kumman tunkkaisen ja tukahduttavan oloinen ja odotin kuin kuuta nousevaa, että ukkonen jyrähtäisi ja puhdistaisi ilmaa. No, näin ei käynyt mutta onnekseni tuuli alkoi puhaltaa ja raikasti ilmaa sen verta, että sain itseni liikkeelle ja lähdin paikalliselle puutarhalla hakemaan kukkia. Oi että mikä tuoksu puutarhojen isoista ovista tulikaan vastaan kun avasin oven ja astelin kukkameren keskelle - aaaah!! Onko kukaan muu yhtä haltioissaan kun minä kukkivista kukista ja niiden tuoksuista? Jännää kyllä, ahdistuin päivemmällä ukkosmaisesta ilmasta, mutta vaikka puutarhoissa ilmankosteus hipoo pilviä, ei se tunnu yhtään pahalta vaan päinvastoin pehmeältä ja vastaanottavalta. Ei sillä, että haluaisin viettää kokonaista päivää kasvihuoneessa, mutta noin hetken kestävänä pyrähdyksenä se oli ihana kokemus! Ai muistan kaiholla niitä kesiä jotka vietin kunnalla viherpuolella kesätyöntekijänä ja noudimme tuolta samaiselta puutarhalta satoja kukkia kerrallaan ja istutimme niitä sitten kuntalaisten iloksi ympäri kuntaa.

Aamupuuro as it's best: luomuhiutaleita, soijajugurttia, mansikoita, kookosta, kaakaonibsuja ja maapähkinävoita. Ja saavillinen maitokahvia.

Illalla sitten istutin onnellisena kukkasiani ja kävin sitten Ronjan kanssa vasta 19-aikaa lenkillä. Koirasta sitä eritoten huomaa, että kuumuus väsyttää, koska minusta tuntuu ettei neiti muuta tee kuin nuku! Mutta takuuvarmasti minuakin väsyttäisi jollen voisi muuta kuin läähättää itseäni viilentääkseni paksu turkki ylläni.. Lenkin jälkeen innostuin vielä sitten imuroimaan ennen kuin oli aika rauhoittua syömisen ja TV:n ääreen. Tavallaan ärsytti, että lauantai meni kuin sumussa ja huimauksen merkeissä, mutta pääasia oli se, että illalla piristyin ja että kävin puutarhalla käynnin jälkeen jopa mummia ja ukkia katsomassa. Hassua, että vaikka asumme samalla paikkakunnalla, ei heillä tule käytyä niin usein kuin pitäisi. Jotenkin arki-illat vain tuntuvat niin lyhyiltä ja rutiininomaisilta, ettei aikaa "ylimääräiselle" ole (mikä on kyllä täyttä hevonkukkua etenkin nyt kun aurinkokin paistaa lähes aamusta iltaan).

Lauantai-illan deittikumppanit: Ben ja Jerry
Anyhow eilen sunnuntaina heräsin pitkien yöunien jälkeen pirteänä vasta puoli kahdeksan aikaan ja suuntasin Ronjan kanssa aamusta pidemmälle kävelylenkille, koska tunsin jo silloin ilmasta, että päivästä tulisi lämmin (jossei jopa kuuma!). Mies saapuikin sitten tunti sen jälkeen töistä kotiin ja söimme yhdessä aamupalaa. Koko aamupäivän nautiskelin auringosta terassilla ja luin lehteä, sekä selasin arvosteluja uusista lenkkareista, joita olen nyt alkanut himoitsemaan. Asicsin gel Nimbus 16 hankin aika tasan vuosi sitten ja olen ollut niihin todella tyytyväinen, mutta fakta on se, että ne ovat aika raskaat ja n.s. "klobot" (tönköt?) juostessa ja keksinpä eilen loistavan vertauskuvan niille: ilmatyynyalus. Koska osa lenkeistäni kulkee poikkeuksetta asvalttiteitä pitkin ja polveni kipeytyät herkästi ja juoksen sen lisäksi jo aika pitkiä lenkkejä (10km), vaadin kengiltäni hyvää tukea ja vaimennusta, joiden perusteella päädyin siis aikanaan noiden Nimbuksien pariin. Hyvät ne ovatkin olleet - en kiellä lain, mutta ne ovat kieltämättä aika raskaat jalassa (tarkkaa painoa en nyt saa selville vaikka kuinka googlaan). Niinpä olen somevillityksen jälkeen alkanut tehdä tuttavuutta New Balance-merkin kenkien kanssa ja kieltämättä niitä kehutaan niin paljon, että taitaa pian olla aika suunnata netistä ja foorumeilta kaupoille sovittamaan. Lenkkareissa kuten housuissakin sovittaminen on pakollista ja netistä uskaltaa harvemmin näitä tilata kokeiluun (ellei palautus sitten ole ilmaista, mutta hankalaahan sekin on kun tilaa sitten varmuuden vuoksi 2 tai 3 paria kenkiä jollei yksikään sovi..). Lenkkareista minulla on kokemusta Nikeistä, Salomoneista sekä Asicsista. Adidakset eivät hehkutuksista huolimatta istu jalkaani kapeahkon lestinsä takia, enkä sitten muita merkkejä ole itse asiassa kokeillutkaan. New Balancelta etenkin nämä Fresh foam 1080 sekä Boracayt vaikuttavat todella kiinnostavilta. Molemmat on suunniteltu neutraalille askeltajalle ja niissä kerrotaan olevan hyvä vaimennus. Boracay on ymmärtääkseni enemmän veto- ja lyhyempien lenkkien kenkä (koska siinä on vähemmän vaimennusta) kuin FF 1080-mallissa, joka painaa parikymmentä grammaa enemmän mutta joka soveltuu paremmin pidemmille lenkeille vaimennuksensa puolesta. Hintaahan noille kertyy n 150€ mutta aikomuksenani on löytää jommat kummat alekoodin avulla halvemmalla, mikäli ne jalkaani istuvat ;) Toisekseen olen kyllä valmis pulittamaan jonkin verran juoksulenkkareista - ovathan ne sentään juoksijan tärkein varuste!

Fresh Foam 1080 kenkien väritys on kuin My Little Ponyssa: hempeää pastellia :) kuva lainattu google kuvahaun kautta

Kävin eilen illalla kelin jo hieman viilennyttyä lenkillä, mutta voi aijee.. Totta puhuakseni ei tainnut olla peliveto: lämpötila lähenteli edelleen +18 varjossa eikä tuulta ollut nimeksikään kuin paikoitellen. Seurailin sykkeitä Ambitista ja meinasin hermostua kun en saanut niitä millään laskemaan vaan syke pomppi loppulenkistä suorillakin jopa 170-tasolla! Ei ihme, että pää olin kuin Haminan kaupunki. Mieskin tuli loppulenkistä Ronjan kanssa vastaan ja totesin että hittovie selviänkö kotiin asti kun kieli kuivui kitalakeen kiinni, sykkeet pysyttelivät korkeina ja olo oli hölmö. Lopputulos oli kuitenkin hidas 10km, mutta sykkeet olivat aivan liian korkeat. Kotiin päästyäni join roimasti vettä samalla kun jäähdyttelin kävelemällä, tein pieniä venytyksiä ja lopuksi viileän suihkun kautta ruokapöytään.

Haha, peiliversiona post-runfie

Mietin eilen hölkätessäni yhtä artikkelia, jonka löysin viime kuun Kauneus ja terveys-lehdestä koskien miesten ja naisten eroavaisuuksia treenatessa. Miehet seuraavat mielellään numeroita ja arvojaan urheillessa, lataavat miljoonasti painoja räkkiin, mutta treenaavat toisaalta tosissaan kun treenaavat eivätkä lue saleilun lomassa. Naiset taas tunnustelevat jopa liiaksikin oloaan, eivät luota siihen että jaksavat loppuun asti, mutta ymmärtävät toisaalta paremmin omia rajojaan, eivätkä altista itseään näin vaaratilanteille. Näin yleistäen siis. Sykkeiden pomppiessa korkeina mietin, johtuiko se siitä, että pelkäsin sykkeen kohoamista ja huonoa oloa ja siksi ne nousivat, johtuiko se yksinkertaisesti siitä että  kroppa vain ei kestänyt niin kovaa rasitusta joko kuumuudesta tai keskiviikon 15km rupeamasta johtuen. Epäilen noiden kaikkien yhdistelmää, mutta tiedä häntä.

Maanantain työvuoron pelastajat: kahvi, jota kokeilin juoda Pentikin mukista. Minulle on todella tärkeätä, että muki josta kahvini juon, istuu käteen ja suuhun - ja sitä tämä teki!
Maanantai-aivosumusta kertoi parhaiten se, että tajusin vasta monen tunnin kuluttua mitä virkaa parkkimittari toimitti tuossa kahvinkeittimen äärellä.. :'D

Tänään aamulla pääni oli jälleen kuin Haminan kaupunki, vaikka nukuin 30 min pidempään kuin normaalisti. Optimaalista palautumista ajatellen tein eilen kaikkeni: söin, join, venyttelin, suihkutin ja nukuin pitkät unet. Ehkäpä kaikkien noiden edeltä mainittujen yhdistelmä nyt aiheutti tuon huonon olon, mutta taitaa nyt olla parasta ottaa taas hieman rauhallisemmin. Mietin kuumeisesti mistä löytäisin itselleni valmentajan tai pikemminkin ammattilaisen, joka neuvoisi minua ja tarkistelisi tekniikkaani. Pyrin kyllä pitämään lantion ylhäällä, juosta ryhdikkäänä, askeltaa päkiät edellä ja hengittää rauhallisesti, sekä välttää liikaa taaksepäin nojaamista (kyllä! Moni nojaa eteen, mutta minä taakse). Siltikin uskoisin hyötyväni tekniikkaharjotteista ja siitä, että joku ammattilainen vähän katsoisi harjoitteluani. Löytyykö ketään, jota voisit suositella täältä pk-seudulta/Helsinki-Porvoo-akselilta, jolla saisi mielellään olla vaikka fysioterapeutin tms koulutus taustalla ja joka ymmärtäisi tälläisen lihasjumi-rämpijän päälle?

Jepajee, tälläisiä ajatuksia viikonlopun jäljiltä :) Ei muuta kuin kivaa maanantaita ja viikon alkua!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3