lördag 9 februari 2013

The morning after the night before the evening

Treskiftesarbete är vardag för de flesta inom sjukvårdsbranschen. Flera undersökningar visar att oregelbundna arbetstider är ohälsosamma, orsakar stress, övervikt och t.ex. för tidiga förlossningar, samt depression. Mer kan du läsa här. Själv återvände jag hem efter en nattur 21-7:15 imorse och lyckades sova underligt länge och vaknade först kl 13.


Trots att sömnen blev kortare än normalt, kände jag mig utvilad och nöjd. Natten var lugn och jag hann sköta alla arbetsuppgifter i lugn och ro. När jag kom hem gjorde jag det rutinmässiga: duschade och fixade "kvällsmål"/frukost. Visst är det knasigt hur man knappt känner någon hunger under natturen, men blir hungrig på morgonen (som alltså motsvarar kväll) då man kommer hem? Kroppen är konstig :)

shirt Marimekko trousers Global Sports
Egentligen avskyr jag att vakna först sent på eftermiddagen, eftersom det känns som om "hela dagen" redan är förbi. Denna dag är ett undantag, tackvare frågan om att sticka ut till krogen ikväll och dansa väntade i min telefon då jag vaknade. Hell yeah, I do!

 Den perfekta frukosten för en morgon som denna var utan tvekan rårörd gröt med ett perfekt surt-sött äppel, luomu-kanel och en stor kopp kaffe.

...och en titt på mina tulpaner satte guldkant på min frukoststund: titta så fint de öppnat sig!

Vad skall du göra ikväll?


Kolmivuorotyö on arkipäivää suurimmalle osalle heistä, jotka työskentelevät hoitoalalla. Lukemattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että kolmivuorotyö on epäterveellistä ja aiheuttaa m.m. masennusta, ylipainoa, stressiä ja ennenaikaisia synnytyksiä. Lisää voit lukea täältä. Kiva tehdä kolmivuorotyötä, eikö?
Itse kotiuduin tänään puoli 8 aikaan oltuani töissä 21-7:15. Yövuroo sujui rauhallisesti ja oli kiva kun ehti rauhassa tehdä kaikkea mitä piti ja ehtiä rauhassa ajatella tekemisiiään lävitse. 
Päästyäni kotiin kävin suihkussa ja söin "aamupalaa" - eikö ole hassua, että yöllä ei näläntunnetta juuri ole, mutta aamulla (joka siis yötyöläiselle on "ilta") nälkä iskee? :D Onnistuin nukkumaan ihanan pitkään - peräti klo 13 asti ja tunsin itseni levänneeksi.
Ehdoton pelastus tälle päivälle odotti puhelimessani herätessäni: lähdetäänkö illalla tanssimaan? Itse koen, että päivä on mennyt ikään kuin hukkaan kun nukkuu näin pitkään, mutta tieto siitä, että pääsee pitkästä aikaa jammailemaan pelastaa ja lompsinkin hymy huulilla alakertaan valmistamaan rauhallisen aamiaishetken täydellistä aamuherkkua: tuorepuuroa kera happaman omenan, luomukanelin ja kahvisaavillisen - ah! Sokerina pohjalla kurkkasin tulppaanikimppuani ja totesin sen avautuneen todella kauniisti. Miten niinkin pieni ja arkinen asia kuin kukkakimppu voikin tuoda niin paljon iloa? Kaltaiselleni kukkafriikille ainakin ;)
Mitä sinun lauantai-iltaasi on suunnitteilla?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3