Jos joku pyytäisi minua kuvailemaan itseäni, käyttäisin ehdottomasti sanaa periksiantamaton. Jos jotain päätän, niin teen sen. Saavutan tavoitteeni hinnalla millä hyvänsä. Ominaisuudessa on niin hyvät kuni huonotkin puolensa. Päätettyäni jokunen vuosi sitten, että minusta tulee laiha, kaunis ja lihaksikas salimirri, jätin hiilari minimiin ja aloin treenaamaan tuulessa ja tuiskeessa, helteessä ja paahteessa, väsyneenä, pirteänä, kipeänä, terveenä - aina, aina, aina. Saavutinkin tavoittelemani laihuuden ja timmin kropan, mutta aloin hetki sen jälkeen maksamaan saavutuksestani kovaa hintaa jota pelkään joutuvani maksamaan lopun elämääni: lihakset ja lihaskalvot menevät todella jumiin ja aiheuttavat järkyttävää kaatavaa huimausta, jollen nuku, syö ja lepää riittävästi, treenaan kovaa tai teen liian yksipuolista treeniä. Kuulostaa helpolta vältellä noita - senkun elää tasapainoista, "normaalia" elämää vain, eikö? Valitettavasti homma ei toivotun helppoa ole. Minä siis todella tarvitsen unta vähintään 8h/yö, haluan mennä ajoissa (eli jo 21-aikaan) nukkumaan ja rauhoittua rauhassa vuoteessa esim. kirjaa lukien (huom! ei dekkareita) ennen valon sammuttamista. En siedä ääniä enkä kirkkaita valoja, eikä minun missään nimessä pidä selailla kännykkää tai katsoa telkkaria ennen nukahtamista, koska välke ja sinivalot piristävät. Kahviakaan ei pitäisi juoda kello 16 jälkeen, mikäli haluaa nukahtaa nopsaan. Punkkulasillisen voin nauttia, mutta siideri tai muu kupliva haittaa nukahtamista.
Aamulla kun herään, haluan herätä hissunkissun enkä mielellään epämiellyttävään herätyskellon pirinään. Aamuni aloitan mieluiten aina samoja rutiineitani tehden (naamanpesu, Beorocca..), enkä tykkää puhua kellekään - korkeintaan toivotan koiralle hyvät huomenet ja rapsutan haukottelvaa mustaa kaunista hetken. Aamulenkillä en voi sietää, jos joku tulee tarjoamaan koiraansa Ronjalle leikkikaveriksi, koska en jaksaisi kommunikoida heti herättyäni. Kotiin päästyämme olen yleensä jo piristynyt niin, että alan höpistä T:lle jos hän on kotona (eikä jo lähtenyt töihin tai vaihtoehtoisesti nuku vielä, koska viettää vapaata). Lehteä lukiessani en taaskaan pysty multitaskaamaan ja samaan aikaan keskittymään fiksuun jutusteluun ja lukemaan samaan aikaan ja valitsen mieluiten lehtiartikkeleiden lyhyen kommentoinnin ja hiljaisuuden - radion soidessa. Ääni, jota inhoan yli kaiken on syvässä hiljaisuudessa syöminen (etenkin toisten seurassa). Se ääni, joka toisen pureskellessa, niellessä ja (yööööööök!!) maiskuttaessa kuuluu on.. naurettavan vastenmielinen. Oikein nolottaa kirjoittaa tätä, mutta lukekaas loppuun niin tajuatte mihin olen pyrkimässä. Kiirehtimisestä en pidä etenkään aamuisin lain, eikä minua missään nimessä saa hoputtaa ja inho kiirettä kohtaan on myös syy, miksi jopa aamuvuoroon mennessäni herään jo 5:30, jotta ehdin rauhassa syödä aamupalaa ja juoda kahvia ja valmistautua töihin.
![]() |
turkkijugua, päärynää, cashewpähkinöitä ja Paulunsin älyttömän (!) hyvää vadelma-kaakao-granolaa herättää hymyn tämänkin herkkiksen kasvoilla jopa ennen aamukuutta ;) |
Niin aamulla kuin illallakin kammoksun todella kirkkaita valoja, mutten toisaalta myöskään siedä liian hämyistä ja pimeää ympäristöä. Iltavuorosta tullessani kello on n 22:30, enkä tuohon aikaan enää kauheasti halua tai jaksa jutella ja puhua, vaan haluan mieluiten olla hissunkissun taas, toki kertoa hiljaisella äänellä työvuoron tapahtumista, mutten puida yhteiskunnan syvyyksiä tai räkättää kovaan ääneen. Haluan jo hiljentyä pikkuhiljaa yöpuulle.
Kuulostaa hullulta, eikö? Olen pitkään ollut samaa mieltä, mutta aloinpas googlailemaan tässä tätä postausta kirjoittessani aiheesta, jonka näin Anne Kukkohovin yhteydessä keltaisen median otsikkona jokin aika sitten: erityisherkkyydestä, eli HSP:stä.
Erityisherkkyys on synnynnäinen, hermostollinen ominaisuus. Erityisherkän ihmisen (engl. Highly Sensitive Person, HSP) hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista laajemmin ja syvällisemmin. Käytännössä se ilmenee tarkkana havainnointikykynä, kokemisen syvyytenä sekä monipuolisena ja syvällisenä asioiden käsittelykykynä.
Herkän ihmisen voimakas kokemusmaailma on vaikeasti avattavissa ihmiselle, joka ei itse ole erityisherkkä. Monet erityisherkät tuntevat olevansa ulkopuolisia ja erilaisia tämän vuoksi. Erityisherkkyys lisää alttiutta kuormittua ja herkät voivat kokea ristiriitaa ympäristön vaatimusten ja omien tarpeidensa välillä. Tunnistaessaan ominaisuuden itsessään ja löytäessään vertaisiaan erityisherkän ihmisen itsetuntemus ja omanarvontunto lisääntyvät. Tällöin hänellä on paremmat valmiudet huolehtia jaksamisestaan.
Joo-o, tulipa avautuminen. "Tarpeideni" kirjaaminen muille näkyville tuntuu ihan kreisiltä, mutta mitä enemmän vertaan niitä HSP-tyyppien, eli erityisherkkien ihmisten "oireisiin" ja luonteisiin, sitä "normaalimmalta" ne tuntuvat. HSP ei ole mikään virallinen diagnoosi, eikä sitä voi parantaa, mutta se auttaa ymmärtämään itseään ja toivon mukaan myös muita ymmärtämään minua. Mieheni T on kyllä siitä ihme heppu, että hän tuntuu ymmärtäneen tarpeeni ja hyväksyneen ne, vaikken niitä muuten kuin vaatimuksina ole voinut esittää. Ehkä ne eivät olekaan vaatimuksia, vaan tarpeita?
Halaus kaikille ja kivaa tiistaita. Lähden tänään iltapäivällä hierojalle ja koitan saada siitä ensiavun jumeilleni, jotta voin sitten paremmin ennaltaehkäistä niitä uudestaan! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3