tisdag 23 februari 2016

Miten ennaltaehkäistä penikkavaivat ja muut kiusalliset jalka-jumit?

Kompression avulla.

Olethan jo kokeillut kompressiotuotteita? Siis niitä useimmiten kirkkaanvärisiä (lue: neon), hankalasti puettavia puristavia polvisukkia? Tai niitä pyllyn litistäviä, 3 numeroa liian pieniltä tuntuvia trikoita, jotka paljastavat auttamattomasti kaikki kurvisi (sekä niiden puuteet), mutta toisaalta myös kohottavat aika kivasti ja litistävät lihaksia.

Löysin Yle:n sivuilta hyvän tietoiskun kompressiovaatteista ja niiden hyödyistä. Teksti löytyy täältä. Lyhyesti ja ytimekkäästi kompressiovaatteet ylläpitävät sairaalamaailmasta, sekä lentomatkoilta tunnettujen tukisukkien tapaan verenkiertoa ja estävät lihaskramppeja, sekä edistävät ja mahdollisesti nopeuttavat palautumista. Etenkin alaraajat ovat alttiita väsymykselle, jolloin esimerkiksi juostessa huomaa, että ryhti huononee väsymyksen iskiessä. Kompressiotuotteet eivät lisää energiaasi, mutta auttavat ylläpitämään tehokasta verenkiertoa raajoissa, joka takaa sen, että happi kiertää kunnolla verenkierron kautta koko kroppaan, joka taasen takaa sen, että energia pysyy paremmin yllä. Energiabuustia saa siis hakea energiageeleistä, mutta jaksamista voi tukea kompressiosukilla, -säärystimillä tai sukilla.

Itse tutustuin kompressiosukkiin ensimmäistä kertaa fysiatrian poliklinikan kautta, jossa minua hoidettiin vaikeiden lihasjumien - etenkin keskivartalon, sekä niska- ja hartiaseudun - takia. Fysioterapeuttini antoi minulle lainaan Sloggin väriset (tiedättehän, harmaa-puuteriset..) t-o-d-e-l-l-a tiukat trikoot ja t-paidan, joita minun oli määrä pitää juostessani, jotta verenkierto pysyisi yllä ja estäisi näin ollen jumeja. Onnekseni tuohon vuodenaikaan oli sään pakottamana vielä PAKKO pitää muita vaatteita kompressioiden päällä, koska ne olivat kyllä ihan jäätävän rumat ja näytin lähinnä harmaalta puolialastomalta albiinolta kalsarit ylläni :'D Mutta ne perhanat tuntuivat toimivan - housut etenkin, koska pohkeet eivät kipeytyneet juoksun jälkeen ja selkä tuntui jotenkin vetreämmältä - ainakin vyötärön kohdalta, josta housut puristivat.

Seuraava kontaktini kompressiovaatteisiin oli kun ostin Vaasasta pari kesää takaperin netissä muiden ylistämät ZeroPointin sukat, eli nämä. Sukat tuntuivat jo pakkauksessa ollessaan todella tukevilta muihin, astetta halvempiin sukkiin verrattuina, ja päädyin ostamaan nämä myyjän neuvojen avulla. Myyjä vinkkasi, että mitä halvemmat sukat, sitä vähemmän kompressiota, eli hyötyä. Yber-kalliita 70 euron sukkia en kokeilumielessä halunnut ostaa, mutta näiden ZeroPointien ollessa alennuksessa (rokottivat lompakkoa ehkä 30 euron verran?) päädyin näihin. Kompromissi-kompressiot, hihii :'D

Kirkkaanpinkkejä ZeroPointeja ulkoilutettuani parin vuoden ajan säännöllisesti en voi, kuin ylistää hinta-laatu-suhdetta: ne ovat korvaamattomat! Viikko takaperin juoksin 12 km lenkin tavalliset sukat jalassa lähes lumettomilla ja tasaisilla teillä (eli turhan raskaasta alustasta en joutunut kärsimään). Lopputuloksena oli mielettömän kipeät, arat ja kramppaavat pohkeet parin kolmen päivän ajan.
Eilen juoksin vastatuulessa, lumisilla teillä saman 12 km lenkin huomattavasti nopeammin ja kevyemmin, mutta pinkit ZeroPointin sukat, sekä nämä kompressiolegginsit ylläni, eikä penikoita tai pohkeita ole kertaakaan kipristellyt, vaikka eilinen lähtökohta oli huomattavasti huonompi viime viikkoiseen verrattuna. Unen ja ravinnonmäärä oli molemmissa sama.

Kuvassa ZeroPointin legginsit, jotka ovat täällä kuun loppuun asti alessa, ja joita saa myös herkullisen pinkkeinä  täältä.

Kuva viime viikolta, jolloin asvaltti jo pilkotti. Toista on nyt kun maata peittää kymmenen senttiä paksu loskakerros :D

Mitä voin siis todeta? Että vastaisuudessa puen AINA kompressiosukat, sekä -pöksyt ylleni etenkin pidemmälle juoksulenkille suunnatessani. Ainoa huono puoli niissä mielestäni on korkeahko hinta (Tokmannin tai Stadiumin omiin merkkeihin esim. verrattuina; legginsit Stadiumilta maksavat n 20e ja kompressiot maksavat lähemmäs satasen), sekä pukeutumisen noh, mielenkiintoisuus. Näitä kamppeita ei meinaan suitsait niin vaan pueta ylle, vaan vaatteita hilataan pikkuhiljaa ylemmäs ja ylemmäs, nipistellään omaa ihoa siinä välillä ja pelätään samalla, että näille käy samoin kuin juhlasukkahousuille pari minuuttia ennen h-hetkeä. Itse en onneksi toistaiseksi ole päässyt kuin nipistelyn tasolle ;) mutta aikamoista ähkimistä näiden päällensä änkeäminen ja punkeminen kyllä on. Kompressiovaatteet täytyy, kuten istuvat farkutkin, uskaltaa ostaa riittävän, muttei liian piukkoina, jotta niistä saa tarpeeksi kompressiota irti. Itselläni on nuo legginsit koossa XS ja ne ovat juuri passelit. Toiselta merkiltä ostin S-kokoiset ja ne ovat valitettavasti liian lörpät vyötäröltä (koska ei pyllyä) ja valuvat lenkin mittaan ärsyttävän usein alas.

haha, pari vuotta vanha kuva ja edelleen lenkkeilen samoissa kamoissa :D kengät ovat ainoat, jotka olet joutunut uusimaan (ja ostin saman malliset, mutta uudemman version). Siinä sen näkee: kun panostaa laatuun, ei kokoajan tarvitse ostaa uutta. Kuvassa herkullisen pinkit ZeroPointin sukkani :)

Mutta tosiaan, en voi kuin suositella kompressiosukkia ja -housuja- etenkin pidempiä aerobisia suorituksia tekeville, mutta miksen myös seisomatyötä tekeville. Sääret pysyvät solakoina, veri kiertää eivätkä suonenvedot vaivaa. Voisiko muuta pirtsakan värisiltä sukilta pyytää? Itse olen ainakin sukillani yllämainittujen ominaisuuksien lisäksi saanut kehuja ja herättänyt hilpeyttä pinkkeine sukkineni ;) Mikäs sen parempaa kuin tuottaa ihmisille hyvää mieltä?

4 kommentarer:

 1. Mäkin oon ihaillu noita zeropointin uusia pöksyjä ja winter wareissa tunkeuduinkin S-kokoon. Pitää kyllä ehkä käydä kokeilemassa ennen kuin höyryän tilata mistään. :D Veikkaan kyllä että XS en saa millään ylös asti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha kyllä ne XS menee kun vaan uskaltaa riskeerata nipistelyt :D Mutta en voi kuin suositella näitä, koska istuvat kyllä kuin hanska käteen! :)

   Radera
 2. Millon ronjasta postaus? Sori, sulla on varmaan muutakin tekemistä mut oon ootellu jo kohta kuukauden ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Odotapa huomiseen ;) Koitan etsiä pentukuvia nassikasta vielä, jotta postauksessa näkyisi koisun pientä kehitystäkin :)

   Radera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3