tisdag 11 juni 2013

Veggiespiration from my plates

Rrruokaa - intohimoni, nautintoni ja harrastukseni! Taas jälleen ruokakuvia ja ohjeita, tai no pikemminkin paljastuksia siitä, mitä kokkailen ja sotken kasaan ja pistelen hymyssä suin suuhuni (ja uskottelen sen olevan vielä hyvääkin ;))

Ruoanlaittajana en ole mikään häävi, enkä kokeilunhaluinen ja villi - ennemminkin mukavuudenhaluinen, tuttua ja turvallista rakastava ja valikoiva. Mausteille olen herkkä - eritoten tulisille kuten chileille, mikä aiheuttaa päänvaivaa pienessä taloudessamme, jossa toinen syö jalapenoja suoraan purkista ja toinen köhii puolikkaasta teelusikallisesta "medium hot"-kastikkeesta. Olemmekin parin mokailun ja sanaharkan jälkeen päätyneet maustamaan ruoan niin, että minä pystyn sitä syömään ja mies erottaa sitten oman osuutensa ja lisää siihen ne "kunnon mausteet". Toimii, mutta hieman tylsää, koska haluaisin kovasti oppia syömään ja maustamaan ruokaa niin, että se maistuisi "joltakin" (muulta kuin suolalta ja pippurilta tai Santa Marian valmiilta pippuriseoksilta..)

Vegecouscous pavuilla/vegecouscous med bönor
Kaappaus keittiössä ja Master Chef-ohjelmat viime viikolta inspiroivat minua niin, että "uskalsin" kokeilla vähän rohkeammin mausteita ruokaa tehdessäni. Kaivelin laatikoiden uumenista inkivääriä, paprikajauhetta ja kanelia, vedin syvää henkeä ja ripottelin niitä varovaisesti ruokiin, maistelin ja lisäilin. Onnistuin yllättämään itseni todella positiivisesti, sillä ruoka maistui ensimmäistä kertaa jollekin - ihan oikeasti! Toki olen monista ruokaopuksista lukenut, miten tietyt mausteet kuuluvat yhteen tiettyjen ruokalajien kanssa, mutta olen arkaillut niiden yhteensovittamista, koska olen pelännyt, ettei niistä kuitenkaan tule syömiskelpoisia. Noh, viime viikkoisten kokeilujen perusteella taidankin rohkaistua ja kokeilla hieman enemmän. Toki täytyy muistaa, että tähän mennessä omia maustekokeilujani on maistanut AINOASTAAN minä, joten en toistaiseksi vielä pidä itseäni minään gourmee-kokkina, koska makupalettini on tunnetusti aika kapea :D



Vegecouscous

1. täysjyväcouscous/fullkornscouscous
2. kurkku/gurka
3. tomaatti/tomat
4. sipuli/lök
5. soijasuikale/sojastrimlor
6. zucchini
7. oliiviöljy/olivolja
8. kurkuma, paprikajauhe, suola, pippuri, sitruunamehu/gurkmeja, paprikapulver, salt, svartpeppar, citronsaft
 9. seesaminsiemen/sesamfrön
(feta)


Pilko kasvikset. Liota 5. Kuumenna pannussa 8, lisää 3+4+5+6 ja paista. Valmista 1. Yhdistä 1 + paistos ja maistele, lisää tarv. tilkka vettä + lisää 8 +9. YUM!

Tärna grönsakerna. Blötlägg 5. Hetta upp 7, tillsätt 8, samt 3+4+5+6. Tillred 1. Blanda 1 + stekpannans innehåll, tillsätt v.b. litet vatten + mer 8+9. Njut! 

Maaaat och matbilder igen en gång!
Förra veckan vågade jag, som i matlagning oftast håller mig till salt, svartpeppar och Santa Marias färdiga pepparkvarnar, tog ett steg utanför mig "comfort zone" och testade lite nya, exotiska kryddor. Jag gillar att laga mat, men är urusel på att krydda den eftersom jag är feg på att testa och prova, vilket är relevant i matlagning - I know. Visst vet jag vilka kryddor som i teorin passar ihop, men har sällan vågat testa det i praktiken, eftersom jag är rädd att jag inte kommer att gilla smaken eller att det blir för starkt. Jag skäms ofta för att jag är så känslig för kryddor, eftersom de liksom "fyller ut" smaken på maträtter och får dem att smaka ÄNNU bättre (förutsatt att man valt de rätta kryddorna och mängderna förstås ;))
Kaappaus keittiössä och Master Chef-programmet inspirerade mig att äntligen våga testa litet nya kryddor och tro eller ej, men jag lyckades faktiskt överraska mig själv och skapa helt nya smaker och upplevelser vid matbordet! Ingefära, paprika och kanel - inte så exotiskt, men oj så gott då jag bara vågade använda dem! Hittills är det dock enbart jag som fått uppleva mina innovationer, vilket innebär att det tillsvidare inte lönar sig att hurra alltför mycket och prisa mig som gourmetkock, eftersom min smakpalett är känd för att vara smal ;) Men ett steg på vägen mot mitt eget livs Master Chef är taget! (tror jag) 

2 kommentarer:

  1. Jestas, mikä nälkä tulee, kun katselee näitä herkkuruokia! Ostin just ekan kerran (kai) ikinä couscousia ja aion tehdä siitä sallaadia joku päivä :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, I feel you ja samaa voin todeta kaikista telkkarin näyttämistä ruokaohjelmista: niiden aikana olisi parasta lukita jääkaappi :D Couscous on tosi hyvää jos sen vaan sa maustettua kunnolla ja "kehtaa" laittaa kostukkeeksi oliiviöljyä. Muuten se on tylsää ja kuivaa, nimim. kokemusta löytyy ;)

      Radera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3