Salaattia valmistettaessa täytyy toki nähdä hieman vaivaa, jottei jää puputtamaan pelkkää vihreätä heinää. Suurin virhe, jonka moni tekee salde-maisteriksi ryhtyessään on se, että siitä tekee liian kevyen. Jos koostaa salaattinsa pelkästään kasviksista, jää se takuuvarmasti liian kevyeksi eikä pidä nälkää. Itse en suosittelisi edes laihduttajalle pelkkää kasvissalaattia, koska se ei anna energiaa kropalle. Liikkujana olen saanut kantapään kautta oppia, että mitä enemmän liikun, sitä enemmän minun täytyy miettiä mitä salaattiini laitan, jottei siitä tule pelkkä kulhollinen "tyhjiä" kaloreita (eli kovin kalori- eli energiaköyhää), joka sitten kostautuu nuutuneena olona, mutta täyteläisenä masuna. Jos taas liikunta jää vähemmälle tai nukkumaanmeno lähenee, voi salaattinsa tehdä enemmän kasvispainotteiseksi, jolloin masu ei tule yhtä täyden tuntuiseksi, eikä ähky iske samalla tavalla kuin raskaampaa salaattia syödessä.
Itse tykkään syödä salaattia ympäri vuoden, mutta suosin kasviksia ja juureksia sesongin mukaan. Kylmillä keleillä lisään salaattiin usein paistettuja tai paahdettuja juureksia, kun taas kesällä tulee syötyä kaikki ainesosat raakoina ja kylminä.
Salaattieni pohja koostuu usein
- erilaisista vihreistä salaateista (unohda jäävuorisalaatti - kuinka tylsää.. :D) ja vaikka pinaatista
- kurkusta
- proteiinista riippuen erilaisista kasviksista. Hyvin harvoin laitan ruokaisaan salaattiin tomaattia, koska sen maku on mielestäni liian dominantti ja peittää alleen muut maut, mutta lisukesalaattiin laitan sitä aina. Porkkana (raaka/kypsä), bataatti ja herneet sopivat salaattiin todella hyvin ja ovat kivoja rouskutella
- täysjyväcousous, täysjyväpasta tms suurimoista
- proteiinin lähde: soijasuikaleista, kinkusta, tonnikalasta, savukalasta, kikherneistä jne
- juustosta. Itse en voisi syödä salaattia, jossa ainoa protskun lähde olisi juusto koska en valtavia määriä niiden suolaisuuden vuoksi voi enkä halua syödä. Fetaa tykkään murustella useimpien salaattien päälle ja mozzarellapallosta voin syödä puolikkaan
- kastike: oliiviöljy + balsamico/sitruunamehu tai balsamicosiirappi
- siemenistä
Lisäksi syön salaattieni kanssa poikkeuksetta leipää - joko ruisleipää tai korppuja Oivariinilla. Yum!
Ajattelin koota tähän alle suosikki-salaattieni combot, joihin olen saanut inspistä m.m. muiden blogeista. Itse ainakin rakastan lukea toisten ruokaohjeita ja -vinkkejä koska saan niistä inspiraatiota omaan syömiseeni, eikä ruokapostauksia voi mielestäni koskaan olla liikaa ;) Ainesosien määrät voivat vaihdella makumieltymysten ja nälän mukaan, joten niitä en nyt sen kummemmin laita tähän.
oih uusia perunoita.. oispa jo kesä! Tässä siis tonnikala-pottu-salde |
Prosciutto-salde:
- vihreä pohja
- kurkku
- herneitä
- ilmakuivattua kinkkua
- mozzarella
- täysjyväcouscous
- kurpitsansiemen
- kastikkeena oliiviöljy + balsamicosiirappi
Narskujuusto-salde:
- vihreä pohja
- kurkku
- granaattiomenan siemeniä
- kotijuusto
- kirsikkatomaatti
- siemeniä maun mukaan
- kastikkeena oliiviöljy
Paahtopaisti-salde:
- vihreä pohja
- kurkku
- paahtopaistia ohuina siivuina
- myskikurpistaa uunissa paahdettuna
- kurpitsamsiemen
- murusteltu feta (jollei liha ole kovin suolaista)
- kastikkeena oliiviöljy + balsamico
Tonnikala-salde:
- vihreä pohja
- kurkku
- herneitä
- tonnikalaa (purkista)
- täysjyväpasta (suosikkini on farfalle, koska ne on niin kivan muotoisia :D)
- siemeniä maun mukaan
- kastikkeena oliiviöjy + balsamico/-siirappi
Falafel-salde:
- vihreä pohja
- kurkku
- herneitä
- falafeleja (itse en toistaiseksi ole onnistunut tekemään hyviä, joten tyydyn pakkasen tarjontaan ja nämä ovat suosikkejani!)
- murusteltua fetaa
- seesaminsiemeniä
- kastikkeena oliiiviöljy + balsamicosiirappi
![]() |
paistettu halloumi-juusto raikkaaseen salaattiin yhdistettynä |
- vihreä pohja
- täysjyväcouscous
- keitettyä porkkanaa
- kurkku
- aurinkokuivattu tomaatti silputtuna
- fetaa murusteltuna
- kastikkeena oliiviöljy
Savukala-salde:
-vihreä pohja
- kurkku
- herne
- savulohi
- kastikkeena oliiviöljy + balsamico
tässä ei kauaa nokka tuhise: pese kasvikset, pilko lautaselle ja lisää savukala. Done! |
Perus-iltapala/illallinen minulle: kikherneitä, broccolia, kurpitsaa lämpiminä ja vastapainoksi kylmiä tomaatteja. Kuvasta puuttuu feta ja leipä |
broileria, ohrasuurimoita ja maun mukaan sekä kylmiä, että lämpimiä vihreitä |
Mitä sinun suosikki-saldeesi tulee?
Vad består din favorit-sallad av?
Nämen på riktigt! "salde" låter hemskt i mina öron.
SvaraRaderaNåja, hur som, jag äter helst sallad med höna, rökt lax eller räkor o ägg. Lite feta. Ingen sås. Lite parmesan. Paprika. Avocado. Rå broccoli (har man annars faktiskt börjat prata om broccoli på finska också?). Jordgubbar. Majs. Fast inte allt i samma sallad =)
Halloumisalladen ser jätte god ut!
Haha det kan bero på att vi är två helt olika generationer detdär med salde ;)
RaderaLägger du ingen sås i salladen - inte ens olja? Det blir ju torrt..