måndag 15 juli 2013

You have to! Or.. do you?

Moni bloggaaja on jo ehtinyt puida loma ja herkuttelu-aihetta, avata salaisuuksiensa kammareita, tulla kaapeistansa tai todeta, ettei arki ja loma heidän kohdallaan eroa toisistaan juuri lainkaan - mitä nyt lomalla nukkuu todennäköisesti vähän pidempään. Harkitsin ensin jättäväni tämän aiheen kokonaan syrjään omasta blogistani, mutten voinut vastustaa kiusausta, tasapainoteltuani ajatuksella "hakisinko jätskiä pakkasesta, ihan vain loman kunniaksi, vaikkei edes mieli tee?".

Olen kuluneen vuoden aikana onnistunut harrastamaan todella paljon ja vaihtelevasti liikuntaa ja ollut tyytyväinen niin itseeni kuin oloonikin. Pidettyäni aivan liian pitkää taukoa saleilusta on ollut mukavaa huomata, miten nopsaan lihakset (ja voimat!) saa hankittua takaisin, kunhan jaksaa säännöllisesti ja välillä hampaita kiristellen tehdä niiden eteen töitä. En nyt toki pidä itseäni minään varsinaisena lihaskimppu-punttimimminä, mutta verratessani itseäni lähtökohtaan 6 kk sitten, voin taputtaa itseäni aavistuksen lihaksikkaammalle olkapäälle ja todeta "hyvä minä - edes jotakin on tapahtunut".


Arkistojen aatelia: pikku-lenkkeilijä vm 2011
Olen nyt viettänyt viikon kesälomaa täällä koti-kotona, jossa elämä ja arki eroaa Pori-kodista täysin mitä tulee ruokailuun ja treeneihin.

 
Ruokaa tulee vedeltyä liki kaksin käsin jo ihan siitä syystä, että valikoima on monipuolisempi ja ihme kyllä, äidin kaapeista ruoka maistuu paljon paremmalta ;) Mitä arvostan kaikkein eniten on kuitenkin yhdessä ruokailu: vaikkei kukaan sanoisi sanaakaan (mikä ei kyllä ainakaan tässä taloudessa tapahdu..) ruokapöydässä, on ihanaa syödä toisten seurassa. Ruokapöydässä tulee kuin luonnostaan vaihdettua niin kuulumiset kuin ihmetykset ja ajatuksetkin, ilman että kiusallisia tuijottamisia tai hiljentymisiä syntyisi.

Saleilut paistavat täällä "maalla" ollessa poissaolollaan, koska en viitsi hankkia ylihinnoiteltua korttia minimaalisen kokoiselle lähisalille viikon-parin ajaksi. Treenit hoituvat (siis KUN hoituvat..) siis lähinnä lenkkeillen ja hyötyliikkuen. Koska liikun niin paljon muutoin (eli Porissa) en ole täällä kotikotona jaksa ottaa stressiä liikkumisistani, vaan harrastan sitä silloin kun jaksan ja ehdin - täällä kun haluan pääasiassa nauttia rakkaiden seurasta!

Mutta tosiaan, aihe josta halusin ilmaista oman mielipiteeni on herkuttelu ja liikkuminen lomalla - hot or not. Koska liikkumiseni on viimeisen vuoden aikana ollut niinkin aktiivista ja tuottanut minulle niin hyvän olon, olen todennut, etten suinkaan halua ja aio viettää lomaani täysin makoillen vain koska "niin kuuluu tehdä lomalla" - kuka hemmetti niin sanoo? Liikun mieluusti joka päivä lomallakin jollakin tapaa, mutta hoidan sen astetta rennommin ja jätän (toki tilanteen pakottamana) saleilut pois. Entiseen verrattuna harrastan enemmän hyötyliikuntaa valitsemalla pyörän auton sijaan ja nautin tästäkin: saan raitista ilmaa, ilmaista liikuntaa ja saanpas aurinkoakin samalla ;) Uskokaa tai älkää, mutta huomaan itse asiassa kaipaavani saleilua kun en sinne pariin päivään pääse! Toki kotonakin voisin matolla punnertaa ja tehdä ties mitä kiertoharjoittelua, mutta myönnän olevani niin patalaiska, että tyydyn harrastamaan sitä ajattelutasolla :D Eli jonkin sortin hölläämistä liikunnan suhteen näin kesäaikana on havaittavissa, mutta täysin ilman liikuntaa en suostu enkä pysty olemaan.Herkkujen kanssa sama juttu: napostelen tuoreita mansikoita ja hedelmiä arkipäiviin verrattuna enemmän ja useammin, syön välillä jätskiä ja nappaan pari palaa lakua kulhosta mikäli mieli tekee - en niinkään, "koska lomalla kuuluu herkutella". Toisaalta kysyn itseltäni joka kerta kun mieleni tekee suunnata pakkaselle: haluanko todella jätskiä vai onko se vain hetken päähänpistos? Jos totean haluavani jätskiä, niin taatusti otan sitä. Ja paljon. Mutta jos huomaan, että minulla onkin nälkä, suuntaan kaapille tekemään ruisvoikkarin juustolla - herkkua sekin! Herkuttelua kun on niin monenmoista, niin kyllä, minäkin herkuttelen lomalla, mutta omalla kohdallani se tarkoittaa usein esim. toisenlaista juustoa kuin arkena tai viittä kuppia kahvia päivän aikana, kun normaalisti tyytyisin kolmeen.

Näillä eväillä minä nautin lomastani (joka ei näköjään paljon siitä arjesta eroa näin tiukkaan analysoiden ;)) täysin vatsoin ja siemauksin :) Entä siellä?
 
pic from weheartit
Ett aktuellt ämne som många redan hunnit blogga om, men som jag också vill föra min åsikt fram om är kost och motion under semestern (hur officiellt låter inte det?)
Jag har under det senaste året motionerat mer varierat än någonsin tidigare, har varit nöjd med mina framsteg och mått mer än bra och varit nöjd med min kropp. Nej, jag anser mig inte vara någon fit for fight-girl, men känner mig sund i min kropp och med min livsstil.
Här hem-hemma har jag nu spenderat en av mina två semesterveckor och märker en tydlig skillnad när det gäller mat och motion jämfört med livet hemma i Björneborg.
För det första smakar maten bättre här hemma, då utbudet är större och sällskapet vid matbordet garanterat ;) Jag gillar samhörigheten man automatiskt får då man sätter sig vid matbordet och äter tillsammans, trots att man inte ens alla gånger pratar. Sötsuget tycks också vara större här (speciellt under semestern) hem-hemma och visst äter jag någonting gott typ dagligen - om jag så vill. Varje gång jag tänker gå till frysen för att hämta glass brukar jag ändå först fråga mig själv: "vill jag verkligen ha glass eller är jag hungrig?". Vill jag ha glass, så tar jag. Annars gör jag en rågsmörgås med ost i stället - gott det med!
Motionerandet begränsas till aerob motion, då jag inte ids betala för ett gymkort till det minimalt lilla lokala gymmet för en så kort tid. Däremot cyklar, joggar och promenerar jag varje dag och njuter av friska luften och naturen. Trots att jag inte måste, VILL jag verkligen röra på mig dagligen, eftersom det får mig att må så bra. Tro mig: efter att ha märkt hur positiv inverkan motion har på mitt humör och hela mig efter att ha börjat träna mer aktivt efter en alltför lång paus vill och kan jag inte vara utan!
Det finns så många sätt att njuta av sin semester och detta är mitt sätt. Hurdant är ditt? :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3