söndag 28 april 2013

Had fun yesterday, but today it feels so pointless and unnecessary. About drinking.

Eilinen SM-kullan voitto ja sen juhlistaminen herätti jyskyttävässä päässäni kysymyksen, jota aloin puimaan enemmänkin ja josta haluan ilmaista näkemykseni myös tänne blogin puolelle: alkoholi.


Minulla oli eilen todella hauskaa ystävien kanssa Ässiä juhlistaessa ja olennaisena osana juhlintaa oli alkoholin juominen. Alkoholi rentouttaa, saa murheet katoamaan (hetkeksi) ja tuo ihmiset ikään kuin lähemmäs toisiaan. Typerille jutuille kikatellaan, jutellaan tuntemattomille kaduilla ja kilistellään ja vietetään hauskaa aikaa yhdessä - mitä pahaa nyt siinä on?


Minuun alkoholi vaikuttaa piristävällä tavalla: hihittelen, hassuttelen ja höpöttelen ja nautiskelen elämästä täysin siemauksin. Varsinkin lemppari-punaviiniä tai -siideriä hörppiessä nautin olostani ja arvostan juhlimista ja "arjen pieniä iloja" todella suuresti. Lisäksi juhlimiseen kuuluu usein nätiksi laittautuminen ja siitähän olen jo aiemmin täällä kertonut nauttivani kovasti, varsinkin kun kaappi tuntuu pursuavan juhlatamineita (paitsi juuri sinä kriittisenä hetkenä kun pitäisi lähteä - miksi aina silloin iskee asukriisi?) Näitä ominaisuuksia pidän pelkästään positiivisina ja ne saavat minut nautiskelemaan alkoholia silloin tällöin.

Mitäs huonoja puolia siinä taikajuomassa sitten on? Jokin syy tälle postauksellehan täytyy olla?
Aivan. Huomasin (jälleen) eilen, miten alkoholi tuo esiin piirteitä, joita en arvosta itsessäni lainkaan: muutun entistä herkemmäksi ja suutun ja loukkaannun aivan mitättömistä asioista ja alan draama queen:mäisesti pilata muidenkin iltaa säälimällä itseäni ja tiuskimalla. Muistan miten harrastin nuorempana jopa katoamistemppuja kun pahoitin mieleni jostakin alkoholin vaikutuksen alaisena.
Alkoholin huonoista puolista puheen ollen ei sovi unohtaa dagen efter:iä, eli juhlien jälkeistä päivää (joista tämä päivä on täydellinen esimerkki): väsymys, päänsärky, kolotus, kuvotus, itsesääli ja morkkis - näistä kärsii yksi jos toinenkin varsinkin jos alkoholia on tullut nautittua vähän liikaa. Näistä johtuen useimmiten tulee nukuttua pitkään, nysväiltyä sisällä eikä mitään "järkevää" tunnu saavan aikaiseksi. Kaltaistani teho-pirkkoa tämä jos jokin ärsyttää, mutta kaikkein eniten minua harmittaa se, ettei kroppa kestä liikuntaa eikä treenistä voi kuin unelmoida. Itselläni keho turpoaa kuin ilmapallo ja näytän rehellisesti sanottuna raskaana olevalta, koska vatsani turpoaa aivan hullusti (kehtaisinpa julkaista siitä joskus kuvan jossakin, niin tietäisitte mistä puhun..). Kroppa ällöttää, olo ällöttää - kaikki tuntuu olevan huonosti! Kaikenhan kruunaa vielä, jos alkoholia on tullut juotua niin paljon, että se on aiheuttanut pieniä muistikatkoksia eikä esim. muista miksi on tapellut tai kiistellyt jonkun kanssa - ainoastaan sen, miten huono fiilis jostakin on ollut. Osaatte varmasti lukea rivien välistä, että nämä kyseiset erimielisyydet useimmiten koetaan rakkaimpien ihmisten kanssa ja voin luvata, että krapulamorkkiksista pahin (tai ainakin treenin kanssa jaettuna ykkössijana) on se, että on tapellut rakkaansa kanssa - kun syytä ei edes muista!
Alkoholista voi pienissä määrin olla myös hyötyä terveydelle, mutta kyllä siitä enemmän haittaa kuin hyötyä on. En nyt aio luetella kaiken maailman sairauksia ja perhetragedioita, joita se aiheuttaa, mutta koska ravitsemus on sydäntäni lähellä oleva aihe, en voi vastustaa mainita, että alkoholi koostuu ainoastaan "tyhjistä" kaloreista. Alkoholi kuivattaa myös kehoa ja lisää syömishimoa (useimmilla), varsinkin suolaisen himoa, jolloin tulee helposti mätettyä ties mitä. Itselläni alkoholi sekä lisää himoja, että laskee itsehillintää ja kärsin jälkeenpäin juomien aiheuttamaan turvotuksen lisäksi jäätävästi kaiken syömäni aiheuttamasta turvotuksesta. Puhumattakaan siitä henkisestä morkkiksesta kaikesta syödystä (joka harvoin on siitä terveellisimmästä päästä)...Huh. Näitä ajatuksia pallottelin tänään kun pääsin (vihdoinkin!) ovesta ulos kellon näyttäessä 15:15. Sitä ennen olin vain käynyt pikaisesti lähikaupassa T:n kanssa, sekä maannut sohvalla ja katsonut leffaa ja How I met your Motheria. Toki voin antaa itselleni eilisen jonkin verran anteeksi, koska viime kerrasta, jolloin olen juonut samalla lailla, on kulunut tooodella pitkä aika (olisikohan viime juhlat olleet uutena vuotena?). Hävettää myöntää (itselleni), etten edelleenkään (jo) 23-vuotiaana ole oppinut, että kohtuus kaikessa olisi minulle se paras vaihtoehto. Miksen tajunnut juoda enemmän vettä - kaikkihan sen tietävät, että joka toisen lasin kuuluisi sisältää vettä, eikä mitään muuta. Tai miksi en vain tyytynyt kahteen siideriin ja jatkanut iltaani esim. kevytlimuja litkien, silti hauskaa pitäen ja nauraen? Mielestäni se ihminen, joka ei osaa pitää hauskaa ilman alkoholia, on heikko.

Pelonsekaisin tuntein kohti seuraavaa juhlaa siis. Muistankohan seruaavalla kerralla, miten turhalta koko tämä päivä on tuntunut ja otan opikseni? Toivon mukaan.
Herättääkö tämä sinussa ajatuksia?

all pics from weheartit
Kära svenskspråkiga läsare: denna text är skriven på finska, eftersom jag grubblat på den på finska (underligt nog). Pointen är ändå den samma: vad fan är det för vits att dricka alkohol (åtm. i sådana mängder som jag gjorde igår), då det bara leder till morkkis, svullnad, trötthet och strider som man knappt minns.. Vad tycker ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3