måndag 15 oktober 2012

Imagine yourself..

...if wou were a cake - what kind of a cake would you be?



Snart har åter ett år gått och min 23. (!) födelsedag närmar sig. Allt sedan jag var liten har jag älskat allt som är sött, men under de senaste åren har jag (oroligt) märkt hur mitt smaksinne allt mer förändrats och sötsuget halverats. Jag minns då jag var liten och hur jag riktigt skrapade vispgrädde från kakfatet för att få så mycket som möjligt och åt alltid åtminstone två bitar kaka då det bjöds - det var ju så himmelens gott! Allra mest gillade jag traditionella fyllningar som mosade jordgubbar + vaniljsås eller hemgjord jordgubbssylt + mosad banan. Även Brita-kaka (maräng-botten, skivad banan och vispgrädde), kladdkaka och fruktkaka slank ned i min mage i rasande fart. Mums!



På min examensfest (i juni) bjöd jag på en rabarber-ostkaka och utan att skryta måste jag säga, att den nog var en an de bästa kakorna jag ätit på länge. Tyvärr är det ganska svårt att få tag på rabarber den här tiden på året, så jag har (förgäves) försökt hitta ett recept på en syrlig ostkaka som jag kunde bjuda mina kaffegäster på. Problemet är att mina smaklökar inte riktigt motsvarar (eller liknar ens..) majoritetens, då jag vägrar bjuda på en (sliskigt) söt chokladkaka, vägrar ha gräddtårta och sticker ut tungan åt allting som är übersött. 



Hittills har jag bara kommit fram till att jag säkert borde bjuda på en ostkaka, eftersom de är fräscha och syrliga i smaken och så är de ju praktiska då de går att förebreda redan dagen innan.



Skulle mina smaklökar omvandlas till en kaka, skulle den troligen ha:
- tunt, tunt kexbotten (avskyr super-tjocka botten i ostkakor - man riskerar ju tänderna för tusan!)
- syrlig, men inte så sur att mungiporna dras nedåt
- snabb att svänga ihop
- fin och dekorativ och skapa "wooooooow"-effekt och beundrande blickar hos gästerna
- fluffig och lätt, absolut inte tjock och mäktig

Enkel ekvation att lösa eller? Råkar någon där ute möjligen inneha ett recept som motsvarar mina kriterier?

pics from weheartit


Huhheijjakkaa (herran jumala mikä sanahirviö), pian on vuosi taas kulunut ja (jo) 23. syntymäpäiväni lähestyy. Olen tässä viime päivinä mietiskellyt minkälaista kakkua haluaisin tarjota kahvivierailleni, mutta oikeanlaisen reseptin löytäminen on tuntunut lähinnä neulan etsimiseltä heinäsuovasta. 
Valmistujaisissani (kesäkuussa) tarjoilupöydältä löytyi raparperijuustokakku ja kehumatta on pakko todeta, että se oli ehdottomasti parasta kakkua mitä olen pitkään aikaan syönyt. Harmillista kyllä raparperin varsia on aika hankala löytää näin syksyllä, joten vastaavanlaisen kakun tekeminen saa odottaa ensi keväseen.
Muistan miten lapsena suorastaan rakastin kaikkea makeata ja voi sitä riemun määrää kun jollakin oli synttärit ja tarjolla oli kakkua; sitä syötiin ääneen maiskutellen ja santsattiinkin - olihan se vaan niiiin hyvää! Suosikki-kakkutäytteeni olivat perinteiset mansikkamössöä + vaniljakastiketta, vaihtoehtoisesti kotitekoista mansikkahilloa + viipaloitua banaania. Tietty Brita-kakku (marenkipohja + kermavaahtoa + banaaniviipaleita), muhevan mehevä suklaakakku sekä hedelmäkakku upposivat kuin vettä vaan.
Ongelmani on lähinnä se, että oma makumieltymykseni on näin vanhemmiten muuttunut niin, että makeanhimoni on lähes puolittunut, eikä se enää vastaa sitä enemmistön makumieltymystä. 
Tämänhetkinen unelma-kakusta löytyisi seuraavaa:
- ohuen ohut keksipohja (en voi sietää paksua keksipohjaa - hampaathan siinä menee!)
- näyttävä ulkonäkö (mieluiten niin, että vieraat haukkoisivat henkeään kakun nähdessään ;))
- kevyt koostumus (en siedä mitään tönkköä sementtikakkua)
- helpot ohjeet (en jaksa vääntää yhtä kakkua monen monta tuntia)
Helppo nakki vai? Löytyykö sieltä kriteereitäni vastaava kakku?

2 kommentarer:

  1. Kanske http://bakalitenkaka-tove.blogspot.fi/2009/10/limemoussetarta.html
    Har inte prövat, men det låter som nåt som du kunde tycka om. Och rabarber finns i frysen, bara man fryst in, som jag. Kan nog finnas i butikens frysdisk också.

    -syster A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojj, hej tack för tipse! Denhär sku ju kunna vara ett bra allternativ - lime är ju fräscht! :P

      Radera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3