lördag 22 september 2012

A new favourite is born and found!

Det är redan några veckor sedan som jag stämt after work-träff med mina kära L. Dagen råkade vara solig och varm, så vi (okej okej, JAG) bestämde oss för att skippa idén om att sitta på ett mysigt café i Rödbergen (ingen dålig idé i sig, men solen lyste från klarblå himmel!) och i stället besöka ett omtalat ställe i Tölö: Yobot (klik!).

Yobot säljs frozen yoghurt, alltså djupfryst yoghurt, som ser ut som vanlig mjukglass, men är betydligt syrligare i smaken, lättare (läs: kurv-vänligare ;)) och smälter aningen fortare än vanlig gräddglass. Själv smakade jag för första gången på frozen yoghurt i Dubai i januari och blev övertygad direkt: this is my stuff!


Då man stiger in på Yobot på Runebergsgatan (alldeles nära Operan) möts man av en härlig syn: en hel disk är fylld av många små skålar med färska frukter, bär, frön, godis, choklad, efterrättssåser.. Idén är alltså att kunden själv gör sin portion genom att först klämma en valfri mängd frusen yoghurt ur en glassmaskin i en burk (stor eller liten - man väljer själv!) åt sig och sedan är det bara att välja och vraka bland innehållet i skålarna och kombinera fritt. Vikten på portionen avgör sedan priset.

Själv valde jag yoghurt med smak av vanilj. Försäljaren berättade att de alltid har vanilj, samt ett annat allternativ som varierar (då vi var där var smaken visst jordgubb). Sedan öste jag på med frusna bär, lade min skål på vågen, betalade och njöt. Njöt, njöt, njöt - sked för sked. De första 10 minuterna av vår after work förlöpte under tystnad då vi satt nöjda med varsin skål i handen och slevade i oss och såg antagligen just så lyckliga ut som två små barn som precis fått sommarens första glass framför sig kan se ut.


Jag rekommenderar VERKLIGEN Yobot för alla som älskar mjukglass (kom dock ihåg att frusen yohgurt är aningen syrligare än vanlig) och vill testa på någonting nytt, samt vill komponera sin egen portion och gillar mysiga små caféer. På Yobot kan man även köpa olika specialkaffen, samt små förpackningar av den frusna härligheten hem.



Siitä onkin jo pari viikkoa sitten kun suuntasin rakkaan L:n kanssa after workille. Koska aurinko paistoi sinä päivänä kirkkaalta taivaalta päätin päätimme suunnata punavuorelaisen kahvilan sijaan Töölöön Yobot:iin maistelemaan ns frozen yoghurtia, eli jäädytetty jugurttia. Itse maistoin ensimmäisen kerran frozen yoghurtia tammikuussa Dubaissa ja olin täysin myyty: maku on tavallista pehmistä kirpeämpi ja raikkaampi ja koostumus kevyempi (lue: vähemmän kaloreita ;)). Frozen yoghurtti tosin myös sulaa pehmistä nopeammin.
Idea Yobotissa on seuraava: asiakas rakentaa itse annoksensa puristamalla ensin haluamansa määrän jäätynyttä jugurttia isoon (tai pieneen) kippoon ja alkaa sitten lapioida hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, karkkimursketta, jälkiruokakastikkeita ja vaikka mitä tiskillä olevista kipoista, punnitsee annoksensa ja maksaa kipon painon mukaan. Itse valitsin turvallisen vaihtoehdon: hervottoman purkin vaniljan makuista jugua ja päälle lappasin jäätyneitä marjoja.
Afterworkimme ensimmäiset 10 minuuttia kuluivat hiljaisuudessa istuessamme onnellisina kuin pikkulapset lusikoiden suihimme tuota ihanaa pehmiksen kaltaista herkkua.
Suosittelen Yobot:a lämpimästi niille jotka rakastavat pehmistä ja jotka haluavat kokeilla jotain uutta (muistutan tosin, että frozen yoghurt on pehmistä kirpeämpää, mutta senhän voi korjata helposti kinuskikastikkeella ;)) ja haluavat rakentaa ja kompata oman annoksensa. Yobot:ssa myydään lisäksi erikoiskahveja, sekä kotiin vietäviä frozen yoghurt-pakkauksia.

4 kommentarer:

  1. Näyttääpä tuo annos aika herkulta :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Voin vakuuttaa, että maku todella oli kohdillaan! Sopiva yhdistelmä makeaa ja kirpeää, namnamn :P

      Radera
  2. Great blog and wonderful post! Luckily someone posted a link to your blog on the Yobot Facebook page. I'm the owner of Yobot and it makes me more than happy that people like yourself enjoy the product and place. I hope I continue to make you feel satisfied :)

    SvaraRadera
  3. Well I´m the one you should say "thank you" to you! It was my first time at Yobot, but I can promise you it won´t be my last: the idea of giving the costumer the freedom and possibility to create his/her own mix and taste (even every single time) is great! :)

    SvaraRadera

Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3