Wikipedia berättar såhär:
Hajmal är den svenska handelsbenämningen och samlingsbeteckning på tre arter av sötvattenslevande malartade fiskar som lever fritt i floder samt odlas i stora delar av Asien och USA (Pangasianodon hypopthalmus, Pangasius pangasius och Pangasius miconemus av familjen hajmalar).
Hajmal har en ganska platt filé och är vit i köttet. Ibland saluförs fisken under namnet "vietnamesisk sjötunga". Fisken är lämplig för storkök men ligger också ute på à la carte-menyer och finns även i dagligvaruhandeln. Hajmalen som äts är oftast odlad.
Och såhär tillredde jag min pangasius:
Pangasius con veggies
Pangasius ~150g/pers
salt, black pepper
olive oil (+ butter)
veggies (cooked broccoli, carrots, onions and tomato)
Sprinkle a little salt and black pepper on the fish. Heat up olive oil and butter on a pan 50/50 and throw the fillets in. Fry them for approx. 5 minutes/side et voilá!
Jos olet kyllästynyt lohi-fisun makuun ja kaipaat uusia ulottuvuuksia - kokeile pangasiusta!
Näin Wikipedia valistaa meitä:
Haimonni (Pangasianodon hypophthalmus tai Pangasius hypophthalmus) on Aasiasta kotoisin oleva makean veden kala, joka on yleistymässä ruokakalana Euroopassakin. Ruokana sen liha muistuttaa kuhaa tai merianturaa. Sitä myydään pangasiusfileenä.[1] Haimonni on suhteellisen tunnettu myös akvaariokalana, joskin sitä pidetään vaikeahoitoisena. Rajoitetussa tilassa kala jää yleensä pienempikasvuiseksi kuin luonnossa.
Yllä ohje, jolla minä kokkailin pangasiusta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kiitos kommentistasi <3
Tack för din kommentar <3